Početna  /  Sutra nastavak Devete sjednice skupštine Grada Trebinja – Rasprava o prijedlogu Budžeta za narednu godinu obilježila današnje zasjedanja
Izdvajamo Trebinje

Sutra nastavak Devete sjednice skupštine Grada Trebinja – Rasprava o prijedlogu Budžeta za narednu godinu obilježila današnje zasjedanja

Na usaglašenom Dnevnom redu Devete sjednice skupštine Grada Trebinja našlo se 27 tačaka. U toku današnjeg zasjedanja, trebinjski odbornici su, zahvaljujući furioznoj završnici (u kojoj je za dvadesetak minuta usvojeno 7 tačaka Dnevnog reda) uspjeli usvojiti ukupno 17 tačaka Dnevnog reda. Najviše rasprave, kao što je i bilo očekivano, viđeno je na 10. tački Dnevnog reda – Prijedlog odluke o usvajanju Budžeta Grada Trebinja za 2022. godinu.  Budući da je o 18. tački Dnevnog reda ostalo samo da se odbornici izjasne o usvajanju, o preostalih 9 tačaka Dnevnog reda trebinjski odbornici će se izjasniti sutra od 10 časova.

Još jedna maratonska sjednica trebinjskog parlamenta je iza nas, a zanimljivo je bilo u, moglo bi se reći, kraljevskoj završnici (ili još preciznije – kraljevačkoj završnici) u kojoj su se trebinjski odbornici izjasnili o 7 tačaka Dnevnog reda, a za 18. je preostalo da sutra samo glasaju, za svega dvadesetak minuta, dok je rasprava o prvih 10 tačaka Dnevnog reda trajala nešto preko 9 časova?!

Najviše se, kao što je i bilo očekivano, raspravljalo o prijedlogu Budžeta za narednu godinu, a ovu tačku Dnevnog reda dodatno je ”zakomplikovao” amandman koji je, u ime kluba Za pravdu i red, predao Đorđe Vučinić. On je zatražio da se amandmanom poveća fond za stipendije studenata planiran u iznosu od 140 hiljada KM, tačnije da izdvajanja za stipendiranje studenata bude 280 hiljada konvertibilnih maraka. Duga polemika povela se oko toga da li skupštinska većina treba (i zašto ne) podržati ovaj amandman, a manje-više svelo se na to da je skupštinska većina iznošenjem ovog prijedloga Budžeta za 2022. već podržala isti i da nema potrebe da se izglasa Vučinićev amandman. Zanimljivo je i to da je Rajko Ćapin, lider Socijalističke partije u svojoj diskusiji iznio stav da će lično glasati za usvajanje ovog amandmana, nakon čega se povela diskusija o principijelnosti vladajuće koalicije, a nakon konsultacija odbornika stranačke većine sa gradonačelnikom, Ćapin nije prisustvovao glasanju o usvajanju predloženog amandmana. Očito je da je Rajko Ćapin podrškom ovakvom amandmanu, a koji nije došao iz redova skupštinske većine, već od odbornika liste Za pravdu i red, bio izložen pritisku vladajuće koalicije te je na kraju odlučio da uopšte ne prisusutvuje glasanju, što je ipak za pohvalu, imajući u vidu kako i na koji način funkcionišu odnosi unutar vladajuće koalicije i kako se jednoglasno donose odluke ili se jednoglasno odbije sve što predloži opozicija.

Nastavak sjednice je sutra u 10 časova, a očekuje se da preostali dio Dnevnog reda bude usvojen znatno brže nego danas.

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link