Početna  /  Sumnjive pozajmice Đokićeve sestre fatalne za opstanak uspješne firme
Istrage

Sumnjive pozajmice Đokićeve sestre fatalne za opstanak uspješne firme

U šokantnoj priči o propasti uspješne firme sa međunarodnim kapitalom u Republici Srpskoj, Handy Pet iz Banjaluke, otkrivamo detalje o početku kraja preduzeća koje je prije nepune dvije godine (septembar 2018.) bilo proglašeno za jedno od tri najupješnija mala preduzeća u BiH sa dobiti od preko 2,2 miliona maraka. 

Krajem decembra prošle godine portal eTrafika objavio je detalje i više nego sumnjivog otvaranja stečajnog postupka u ovoj firmi za koji je zaslužan Okružni privredni sud u Banjaluci, a u istraživanju koje je Moja Hercegovina u međuvremenu sprovela, podstaknuta pisanjem kolega, novinari našeg portala saznali su detalje o uzimanju sumnjivih novčanih pozajmica čime je firma sa međunarodnim kapitalom svjesno gurnuta u ambis, a zbog čega bi nadležne institucije trebale da se ozbiljno pozabave ovim slučajem. Saznali smo da ni ovaj slučaj nije mogao proći bez miješanja politike jer pozajmice nisu uzimane od „običnih“ građana već od bliskih članova porodice ministra energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petra Đokića.

Holandska fondacija Dutch Oak Tree Foundation, koja je 2013. godine osnovala firmu Handy Pet d.o.o. iz Banjaluke, u nju je uložila blizu 800.000 maraka kapitala. Osnovna djelatnost firme bila je izrada pet ambalaže, a ono što je ovu firmu razlikovalo od većine drugih bilo je to što je zapošljavala marginalizovane i ugrožene grupe građana, poput ratnih vojnih invalida, civilnih invalida, porodica palih boraca Vojske RS i drugih kategorija.

San se pretvorio u noćnu moru

O koliko značajnom projektu se radilo govori i podatak da je firmu otvorio tadašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, već pomenuti Petar Đokić, u prisustvu drugih visokih zvanica.

Firma Handy Pet i Petar Đokić na njenom otvaranju

Đokić je na svečanom otvaranju (oktobar 2013.) rekao da je Vlada iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom izdvojila 76.000 KM za pomoć ovom pogonu u kojem će raditi 32 radnika.

„Ovo je dobar primjer saradnje Republike Srpske sa inostranim partnerima i nadogradnja iskustva holandskih investitora koji su već nastupali u BiH“, govorio je Đokić na otvaranju obećavajući kako će Vlada RS i resorno ministarstvo biti na raspolaganju holandskim partnerima sa kojima će se, kako je obećao, čak razgovarati i o dodatnim idejama u vezi sa ovim projektom.

Predstavnik kompanije “Hendi pet” Tejo Tobej otkrio je tada da će na početku proizvodni program biti fokusiran na prehrambenu industriju, ali da je u planu i proizvodnja ambalaže za farmaceutsku industriju.

„Našli smo odgovarajuće ljude, mašine i posao koji je cijenjen i koji će zaposlenima donijeti mnogo. Potrebni su nam svi kapaciteti da se naš san ostvari, jer ako se to desi onda gradimo primjer i za ostale strane ulagače“, naglašavao je Tobej ne sluteći da će se san ubrzo pretvoriti u noćnu moru.

Preduzeće Handy pet d. o. o. je već u startu poslovalo sa uspjehom, o čemu svjedoče i izjave bivših radnika koji su redom potvrdili da je plata bila redovna, da je cijeli iznos bio islaćen preko računa, te da su imali uredno plaćeno zdravstveno i penziono osiguranje. Međutim, nakon što je firma „zapala za oko“ domaćim mešetarima njeno poslovanje je krenulo silaznom putanjom.

Sumnjive pozajmice

Marina Šiljegović, sada već bivša direktorica Handy peta d.o.o. je tokom 2018. godine uzela dvije pozajmice u ukupnoj vrijednosti od 129.000 maraka. Istovremeno kao zalog dala je sve mašine Handy peta u ukupnoj vrijednosti od 466.000 maraka!

Ono što je najzanimljivije jeste da su pozajmice uzete od fizičkih lica i to Gine Mijajlović koja je prema informacijama do kojih smo došli rođena sestra aktuelnog ministra Petra Đokića! Istovremeno pozajmica je uzeta i od drugog fizičkog lica Franje Bojanića koji će se prema zvaničnoj dokumentaciji ubrzo pojaviti kao prokurista u Handy pet d.o.o. (Prokurista je, prema definiciji, zastupnik privrednog društva, odnosno osoba koja ima veoma široka ovlašćenja u poslovanju, tako da mu se dodjeljuje najšira trgovačka punomoć).

Ukoliko ćemo se voditi Zakonom o sprječavanju pranja novca u BiH bezbjednosne službe u BiH bi pod hitno trebale provjeriti odakle fizičkom licu Gini Mijajlović iznos od blizu 100.000 maraka za davanje pozajmica.

Posebno je zanimljivo da su pozajmice uzete u vrijeme kada su vlasnici iz Holandije redovno uplaćivali pozamašne novčane iznose kako bi razvijali kapital preduzeća Handy pet d.o.o. i u godini kada je ovo preduzeće nagrađeno i to upravo zbog dobiti koja je prelazila 2,2 miliona maraka?!

Marina Šiljegović je u izjavi kratko odgovorila da su pozajmice uzete jer je trebalo još novca, ali nije željela detaljnije govoriti za šta je konkretno trebao taj novac.

Međutim kada su Holanđani otkrili šta je Šiljegovićeva uradila, odmah su je otpustili. Ubrzo dolazi do totalnog kolapsa preduzeća.

Otvorili novo preduzeće

Odlično upućeni izvor u poslovanje Handy peta objasnio je da je nakon odlaska Šiljegovićeve propuštena uplata rate po pozajmici od pomenutih fizičkih lica, nakon čega su Gina Mijajlović i Franjo Bojanić aktivirali založno pravo na mašinama. Ujedno su dogovorili da kompletna potraživanja preuzme upravo Bojanić.

„Gina Mijajlović pravi ugovor sa Franjom Bojanićem o prenosu svih svojih potraživanja prema firmi Handy pet d.o.o. Banjaluka, a Bojanić na istoj adresi, u krugu preduzeća „Kosmos“ osniva firmu „BL Plastic“ i prenosi sve mašine i počinje raditi sa tom opremom“, ispričao je za Moju Hercegovinu odlično upućeni izvor.

Handy Pet (lijevo) i kasnije osnovana firma „BL Plastic“(desno)

Obje hale nalaze se u krugu nekadašnjeg banjalučkog giganta odnosno Remontnog zavoda „Kosmos“. Direktor Kosmosa Dušan Vještica potvrdio je informaciju da je „BL Plastik“ na licitaciji kupio halu u kojoj se nalazio Handy pet.

„Na licitaciji je jednu halu, odnosno prostor u kojem je bila firma Handy pet d.o.o. kupila firma ’BL Plastic’. Hala je prodana na javnoj licitaciji“, objasnio je Vještica.

Izvještaj Poreske uprave RS

Sumnjive pozajmice i krah Handy peta ubrzo stvaraju i druge probleme, a koji se odnose na uplate javnih prihoda Republike Srpske zbog čega Poreska uprava Republike Srpske protiv bivše direktorice pomenute firme Marine Šiljegović podnosi izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

„U postupku provjere utvrđeno je da je odgovorno lice (Marina Šiljegović op.a.) nesavjesnim poslovanjem, odnosno zaključivanjem štetnog ugovora o zajmu prouzrokovalo stečaj i uskratilo sredstva koja predstavljaju javni prihod i to u iznosu od 54.000 maraka“, naveli su iz Poreske uprave Republike Srpske. Izvještaj je podnesen za period 2018. godina.

Ovaj iznos kako je objasnio odlično oabviješteni izvor našeg portala odnosi se na neplaćeni porez i doprinose za radnike koji su u međuvremenu dobili otkazu u Handy petu.

Stečaj

Podsjećamo, i otvaranje stečajnog postupka u firmi Handy pet d.o.o. je takođe bio i više nego sumnjiv. Naime, nakon odlaska pomenute Marine Šiljegović kao direktor u Handy pet d.o.o. dolazi izvjesna Neda Drvar, a na mjesto prokuriste pomenuti Franjo Bojanić. Sve je to prošlo bez odobrenja holandskih investitora.

Vlasnici iz Holandije uzaludno pokušavaju promijeniti kroz papire novog direktora. To im ne uspjeva, jer ni nadležni sudovi uopšte nisu željeli da prihvate zahtjeve vlasnika o imenovanju novog direktora što je nonsens i svojevrstan presedan kakav i dolikuje trulom sistemu u BiH, odnosno Republici Srpskoj. Neprihvatajući zahtjeve vlasnika, sudovi donose odluku o otvaranju stečaja u preduzeću Handy Pet, iako za tako nešto uopšte nije bilo potrebe.

Iz mejla od 6. maja 2018 vidi se da su svi vlasnici Handy Pet obavjestili Franju Bojanića, koji je bio prokurista u preduzeću, i tadašnju direktoricu Nedu Drvar, da se nezakonito koristi imovina Handy Peta.

„Svi akcionari Handy Pet d.o.o. su danas imali konferencijski poziv. Razgovarali su i odlučili da će od sada svi akcionari (jedan u Portugalu, jedan u Holandiji, jedan u BiH) raditi zajedno kako bi zaštitili interese i vrijednosti Handy Pet-a. Nikada vam nismo dali dozvolu za ovo i nije vam dozvoljeno da to radite. Upozoravamo vas, ne koristite naše zgrade i naše mašine! To je krivično djelo i vi ćete snositi sve posljedice. S obzirom na to da Handy Pet ima i evropske akcionare, ovo je međunarodni kriminal. Akcionari su jednoglasno odlučili da će Milomirka Knežević predstavljati akcionare u ovoj stvari. Molimo vas da ovo pismo shvatite ozbiljno“, pisali su akcionari Handy Pet Nedi Drvar i Franji Bojaniću, ali ubrzo će se ispostaviti da ono što važi u svijetu, ne važi i u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

S obzirom da su Holanđani kao vlasnici preduzeća shvatili da ne mogu poslovati u RS zbog kriminala, oni 18. juna 2018. prenose svoje osnivačke uloge na Claudiu Germaty, Ugovorom o prenosu osnovnog kapitala. Nakon toga, istog dana vlasnik Claudia Germaty i stari suvlasnik Milomirka Knežević donose Odluku o razrješenju direktora Nede Drvar i prokuriste Franje Bojanića, te podnose zahtjev Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za promjenu vlasničke strukture preduzeća.

Međutim, postupajući sudija Okružnog privrednog suda Jelena Božić donosi zaključak kojim traži da se o roku od osam dana dostavi dokaz o izmirenim obavezama preduzeća prema Poreskoj upravi RS?!

Pravni zastupnik preduzeća Handy Pet, banjalučki advokat Predrag Herbez ranije je objasnio da zahtjev sudije uopšte nije bio u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u RS.

„Zahtjevao sam odmah izuzeće sudije i da se postupi u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata, međutim, predsjednik suda odbija moj prijedlog za izuzećem sudije“, objasnio je Herbez.

Isti sudija, Jelena Božić, 15. oktobra ove godine donosi rješenje o prekidu postupka promjene lica ovlaštenog za zastupanje i promjene članova društva, na koje rješenje je napisana žalba Višem privrednom sudu u Banjaluci i po kojoj još uvijek nije odlučeno.

Iako nije okončan postupak promjene lica ovlaštenog za zastupanje i promjene vlasničke strukture društva, sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci Jelena Božić donosi rješenje o otvaranju stečajnog postupka 8. jula ove godine, iako je postupak pokrenula Neda Drvar dana 14. avgusta 2018, tj. lice koje je smijenjeno sa funkcije direktora od strane novih vlasnika 18. juna 2018. Međutim, sudija Jelena Božić prihvata ovaj prijedlog, a nije odlučila o promjeni direktora i vlasničke strukture preduzeća.

Na ovo rješenje uložena je žalba 26. jula 2019, međutim, Viši privredni sud istu odbacuje 29. oktobra 2019. godine.

Žalba je odbačena jer Viši privredni sud nije prepoznao Milomirku Knežević, kao osobu koja je ovlaštena da po zakonu izjavljuje žalbu, jer nije uvažen zahtjev vlasnika da ona bude direktor, već je to bila pomenuta Neda Drvar.

Suština kontroverznog postupka je u činjenici da postupajući sudija Jelena Božić, Okružnog privrednog suda u Banjaluci nije imala zakonsku mogućnost da donese rješenje o otvaranju stečajnog postupka prije nego okonča postupak promjene vlasničke strukture i promjenu direktora – lica za zastupanje, jer do stečaja ne bi ni došlo da je ovo učinila.

„Sudija iz njoj samo znanih razloga svjesno krši zakonske propise i otvara stečaj nad preduzećem koje je u septembru 2018. proglašeno kao treće preduzeće u BiH u konkurenciji – Male kompanije sa zaradom od 2.203.239 KM, a pardoks je da je prijedlog za stečaj podnesen od smjenjene direktorice Nede Drvar 14. avgustra 2018. godine“, istakao je pravni zastupnik vlasnika Predrag Herbez.

Neda Drvar je o čitavom slučaju samo kratko izjavila: „Ne znam šta je pričala druga strana, ali ‘Handy Pet’ više ne postoji. Institucije su rekle svoje i stečaj je pokrenut“.

Moja Hercegovina

33 Shares
33 Shares
Copy link