Početna  /  Suđenje Bilećaninu Jugoslavu Tabakoviću: Završeno izvođenje dokaza
Hercegovina Trebinje

Suđenje Bilećaninu Jugoslavu Tabakoviću: Završeno izvođenje dokaza

TREBINjE – Iznošenjem dokaza odbrane na suđenju Jugoslavu Tabakoviću za ratni zločin počinjen u Trebinju, pred trebinjskim Okružnim sudom završen je postupak izvođenja dokaza. 

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Svjedok odbrane Milan Valentić, koji je u ljeto 1992. godine bio pripadnik Specijalne brigade policije u Trebinju, kaže da je vidio kako Miralem Dizdarević odlazi sa saslušanja, ali da nije vidio kada je doveden u stanicu.

Svjedok kaže da nije lično poznavao Dizdarevića, već ga je samo znao iz grada, pošto je svraćao u njegovu trgovčku radnju, te da je to bio vrlo ugledan gospodin, koji nije mogao da bude neprimjećen.

Na pitanje odbrane šta mu je poznato o sudbini Miralema Dizdarevića, svjedok je kazao da zna samo ono što se u tom periodu po gradu pričalo.

“Kad sam izlazio iz stana vidio sam Dizdarevića, ali nisam obraćao pažnju na to, tek kasnije, kada sam čuo da je ubijen, povezao sam događaj”, naveo je svjedok Valentić.

On je potvrdio ranije izjave svjedoka Odbrane kako je poslije saslušanja nastala uzbuna i da su svi morali da krenu na teren prema Raptima u Popovom Polju. Tvrdi da su u autobus ušli, između ostlih, Jugoslav Tabaković i Nikola Ćeranić, dok Dalibora Đurovića nije vidio, iako je siguran da je bio na terenu, te da je vjerovatno došao drugim autobusom.

Na pitanje optužbe da li se sjeća koja su se imena dovodila u vezu sa ubistvom Miralema Dizdarevića, Valentić je kazao da se po gradu svašta pričalo, ali da je najviše priča čuo da je to bio Dalibor Đurović.

Jugoslav Tabaković se tereti da je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) s Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Svjedok policajac Zdravko Samardžić se prisjeća kako je bio ispred stanice u tadašnjem Đačkom domu, te da je siguran da su Dizdarevića, službenim vozilom, doveli Jugoslav Tabaković, Nikola Ćeranić i Dalibor Đurović.

“Ne znam zbog čega je doveden na razgovor, nije bilo naše da to pitamo. Ja sam stajao ispred autobusa i pušio sam. Nastala je gužva i mi smo morali ići na teren. Vidio sam Miralema kako sam odlazi u pravcu pošte. Sutradan smo čuli da je ubijen”, kazao je Samardžić.

Na pitanje Optužbe da li su postojale službene zabilješke o saslušavanim osobama, Samardžić je odgovorio da su se zabilješke pisale, ali da ne zna da li su sačuvani tragovi.

Policajac Radomir Mihajlović pred Sudom je kazao da je vidio kako je Jugoslav Tabaković doveo Dizdarevića, te kako je neko iz mase rekao: “Što ovo dovode Mira”.

“Bio sam u stanici preko puta pijace kada sam čuo da je ubijen”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da nije praksa bila da za svako dovođenje na razgovor treba pismeni nalog, već su postupali po naredbama nadređenih.

Vještak odbrane Mile Matijević iz Banjaluke kazao je da je pravilnik propisivao da se dovođenje na saslušavanje vrši samo pismenim putem ili direktnim pozivanjem i uručivanjem poziva pismeno, ali da je praksa bila drugačija.

“To se u praksi nije moralo raditi, pogotovo u hitnim slučajevima, već su direktno išli po lice i čak su mu nudili službeni auto da ga dovezu. Propisi su predviđali da se sačini službena zabilješka i izvještaj o saslušanju”, naveo je Matijević.

Sljedeće ročište na kome će biti iznesene završne riječi zakazano je za 7. decembar.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link