Stručni skup “Natalitet u Srpskoj” okupio 106 ginekologa

TREBINJE – Vlada Republike Srpske radi na iznalaženju konkretnih mjera populacione politike koje će uticati da se poboljša demografska slika u Srpskoj, izjavila je danas ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

 

Davidovićeva je na okruglom stolu o temi “Natalitet u Republici Srpskoj”, koji je održan u Trebinju, istakla da Vlada već provodi niz mjera populacione politike, ali da je demografska slika loša.

Ona je rekla da su u ovaj posao, osim Vlade, aktivno uključeni Kabinet predsjednika i stručna zajednica.

Predsjednik Udruženja ginekologa Srbije, Crne Gore i Republike Srpske Aleksandar Stefanović rekao je da su učesnici razmijenili brojna iskustva koja će imati veliki značaj za spašavanje života trudnica.

“Krvarenja poslije porođaja su izuzetno opasna, dramatična i po život ugrožavajuća stanja. Ono što smo ovdje raspravljali tokom prethodnog dana sigurno će imati veliki značaj tokom spašavanja zdravlja i života naših trudnica”, naveo je Stefanović, koji je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Stefanović rekao je da je pad nataliteta gorući problem regiona posljednjih godina, te podsjetio na pronatalitetne mjere koje su preduzete u Srbiji.

On je naveo da su o trošku republičkog Fonda pokušaje vantjelesne oplodnje u Srbiji proširili sa dva na tri, a da je starosna granica sa 40 pomjerena na 42 godine.

“Sada radimo na unapređenju novih pokušaja. Donesen je i novi zakon o oplodnji koji omogućava donacije jajnih ćelija i donacije spermatozoida, pa žene iz regiona ne bi trebalo da ubuduće idu na liječenje u inostranstvo”, objasnio je Stefanović.

Predsjednik Udruženja ginekologa Republike Srpske Vesna Ećim-Zlojutro, koja je i načelnik Klinike za ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, rekla je da ginekolog može da utiče na natalitet obezbjeđivanjem sigurne njege trudnice, kao i savremenim pristupom porođaju.

Stručni skup u Trebinju okupio je 106 ginekologa iz Republike Srpske i regiona.

Autor