Početna  /  Strankama iz RS-a neprihvatljiva federalizacija BiH
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Strankama iz RS-a neprihvatljiva federalizacija BiH

Iz SDS-a su najavili da će ova politička partija krajem februara ili početkom marta u entitetski parlament uputiti deklaraciju o opredijeljenosti Republike Srpske za Dejtonski mirovni sporazum. To bi trebalo, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predstavljati svojevrsnu opomenu svima koji zagovaraju promjenu Dejtonskog ustava.

Foto: Nedeljnik
Foto: Nedeljnik

“Dodatna federalizacija u BiH, koja se nameće od HNS-a i ostalih političkih partija predvođenih HDZ-om, neprihvatljiva je za SDS. Dejtonski sporazum prestavlja jednu vrstu formule koja je pomirila maksimalistike ciljeve nakon rata i danas jedan narod ne može da bude privilegovan”, rekao je predsjednik SDS-a.

I za druge političke partije iz RS-a neprihvatljivi su zahtjevi za federalizaciju. Nikola Kužet, generalni sekretar Narodnog demokratskog pokreta, istakao je da je stav NDP-a po tom pitanju da svako ko traži nova rješenja za sebe bez dogovora s drugima u BiH direktno ruši dejtonsku BiH i doprinosi destabilizaciji prilika u BiH i regionu.

Pitanje federalizacije je pitanje za političare u Federaciji BiH, rekao je predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik. Odbacio je svaku mogućnost da dođe do teritorijalnog prekrajanja RS-a. “Ništa ne može podrazumijevati teritoriju RS-a. Koliko sam razumio, odnos Bošnjaka i Hrvata dolazi u jednu novu kulminaciju koji podrazumijeva zahtjev Hrvata da definisu svoju poziciju isključivo u onome što je Federacija”, tvrdi Dodik.

I ostali entitetski funkcioneri, poput predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića, poručili su da je federalizacija stvar dogovora unutar Federacije BiH i da neće biti prekrajanja dejtonskih granica Republike Srpske.

0 Shares
0 Shares
Copy link