Početna  /  Štrajk u trebinjskom “Trendteksu”: Radnice neće pred medije, Uprava zabranila kamermanima ulaz
Hercegovina

Štrajk u trebinjskom “Trendteksu”: Radnice neće pred medije, Uprava zabranila kamermanima ulaz

TREBINjE – Dok se juče od novinara u Trebinju skrivalo rukovodstvo preduzeća “Trendteks”, danas su novinare u širokom krugu zaobišli radnici.

Senka Starčević (Foto: Moja Hercegovina)
Senka Starčević (Foto: Moja Hercegovina)

Radnici trebinjskog tekstilnog preduzeća “Trendteks”, koji su juče stupili u štrajk i danas u bojkotovali rad, ali niko od njih nije želio da govori medijima.

Na insistiranje novinara danas se oglasila i Uprava preduzeća, koja je kamermanima zabranila ulaz u preduzeće, te onemogućila kolegama sa televizije da ravnopravno sa ostalima obavljaju svoj posao.

Nakon pregovora, odlučili su se, ipak, da svim medijima dostave pismeno saopštenje i ispričaju svoju verziju priče, izvinivši se zbog jučerašnjeg “nespretnog” nastupa prema medijima.

Iz Uprave su poručili da nisu bili spremni da se snađu u novonastaloj situaciji.

Direktorka “Trendteksa” područne jedinice Trebinje Senka Starčević kazala je da je otkaze dobilo 12 radnika, a ne 20, kako su radnice juče kazale medijima.

Razlog zbog koga je Uprava odlučila da dodijeli otkaze je navodna nelikvidnost preduzeća.

“U prethodna dva do tri mjeseca došli smo u situaciju da ne možemo produžiti ugovor o radu sa određenim brojem radnika. Selekcija radnika je izvršena na osnovu loše produktivnosti unazad nekoliko mjeseci rada”, kazala je Starčević.

Dodala je da se među 12 radnica kojima je dodijeljen otkaz, njih nekoliko nalazi pred penzijom, te da će iste biti vraćene na posao. Ostale otpuštene radnice će, kaže Starčević, ukoliko se situacija u preduzeću stabilizuje, dobiti mogućnost da se vrate na posao.

Uprava “Trendteksa” je danas demantovala informacije da će biti novih otkaza, te su napomenuli da je u “Trendteksu” otvoren konkurs za prijem novih radnika.

Iako su se radnice žalile na to što su potpisale ugovor o radu, a uprava ih prisiljava da rade po ugovoru o djelu, direktorka Starčević navodi da su svi radnici zaposleni po ugovoru o radu, te da im se svaki mjesec uredno isplaćuju neto plate, porezi i doprinosi.

Ranije je za “Moju Hercegovinu” rukovodilac preduzeća Danijal Kozličić priznao, pak, kako neke radnice imaju platu i manju od zakonom o radu zagarantovanog minimalca od 370 maraka.

Starčević, kada govori o iznosu plata radnika, barata drugim brojkama.

“U vezi sa pitanjem ispunjenja norme, rukovodioci proizvodnje prave dnevni plan proizvodnje na 400 minuta na dan, efektivnih po uposleniku. Većina radnika ostvari istu ili približnu normu i njihovi iznosi plata se kreću u rasponu od 500 do 700 maraka”, tvrdi Starčević, te naglašava da niko od rukovodstva radnicima ne nameće prekovremeni rad ili rad vikendom.

Radnici, pak, tvrde suprotno.

Rukovodstvo “Trendteksa” se danas sastalo sa nekolicinom radnika i još je neizvijesno da li će se sutra vratiti na svoja radna mjesta i nastaviti posao.

Podsjećamo, radnici “Trendteksa” obustavili su juče proizvodnju i stupili u štrajk zbog otkaza u ovom preduzeću.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link