Početna  /  Stjepan Bošković ostaje načelnik Stoca
Hercegovina

Stjepan Bošković ostaje načelnik Stoca

STOLAC – Kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Stjepan Bošković ubjedljivo vodi u trci za načelnika Opštine Stolac, potvrđeno je za Klix.ba u štabu HDZ-a BiH. Bošković je već ranije, u izjavi za “Našu TV”, proglasio pobjedu na ponovljenim izborima u Stocu, koji su održani danas. 

Stjepan Bošković (Foto: Moja Hercegovina)
Stjepan Bošković (Foto: Moja Hercegovina)

Iz HDZ-a BiH kazali su za Klix.ba da je za Boškovića glasalo 4.276 birača dok je za nezavisnog kandidata Matu Komšića glasalo 2.904.

Boškoviću je ovo četvrti mandat, a prvi put za načelnika Stoca izabran je 2004. godine.

Bošković je diplomirao elektrotehniku 1997. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Inače, Bošković i Komšić bili su jedini kandidati za načelnika s obzirom na to da je Apelaciono vijeće Suda BiH ranije potvrdilo odluke CIK-a BiH o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Opštine Stolac Salmira Kaplana iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Izborni proces na ponovljenim izborima u Stocu prošao je bez većih incidenata, a sva biračka mjesta su zatvorena u 19 sati. Iz Centralne izborne komisije BiH ranije je saopšteno da je na redovnim biračkim mjestima glasalo 7.566 ili 75,57 posto birača.

Pravo učešća na ponovljenim izborima imalo je 11.404 birača, od toga 10.012 redovnih birača, 1.321 birač registrovanih van BiH, 31 birač registrovan da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrovani da glasaju lično.

Preliminarne nepotpune rezultate za Skupštinu opštine Stolac Centralna izborna komisija BiH objaviće oko ponoći.

Pošteni izbori – minimum nepravilnosti

“Ponovljeni izbori u opštini Stolac su protekli slobodno i pošteno, uz jedan incident i nekoliko uočenih nepravilnosti. Građani i građanke Stoca su pokazali da je moguće imati slobodne i poštene izbore. Ohrabruje podatak da je izlaznost nadprosječna za izbore u Bosni i Hercegovini i iznosi 75,57%”,  navedeno je u saopštenju koalicije “Pod lupom”, čiji su posmatrači nadrzirali izborni proces.

“Nepravilnosti koje su evidentirane tokom cijelog izbornog dana su fotografisanje glasačkog listića na jednom biračkom mjestu, pomoć pri glasanju od strane neovlaštene osobe, porodično glasanje i pokušaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta. Navedene nepravilnosti su na vrijeme spriječene, dok su posmatrači Koalicije uložili tri primjedbe biračkim odborima tokom cijelog izbornog dana”, stoji u saopštenju.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link