Početna  /  Stevandić u Trebinju: Na pomolu su novi sukobi, pozivam Savez za promjene na saradnju
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Hercegovina Republika Srpska Trebinje Vijesti

Stevandić u Trebinju: Na pomolu su novi sukobi, pozivam Savez za promjene na saradnju

TREBINJE – Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je danas u Trebinju predstavnike Saveza za promjene, koji djeluju u institucijama BiH, na zajedničku saradnju. Razlog za ovaj poziv je, kako je naveo, to što je obaviješten da su u Srpskoj na pomolu “novi međusrpski sukobi, demonstracije i razne vrste destabilizacije, za koje se može iskoristiti loša ekonomska i socijalna situacija”.

Nenad Stevandić (FOTO: Moja Hercegovina)
Nenad Stevandić (FOTO: Moja Hercegovina)

Stevandić je dodao da inicijatori ovakvih sukoba već postoje, te predvidio da bi ti sukobi bili slični onima 14. maja, na protestima u Banjaluci, kada su pripadnici pozicije i opozicije “umalo počeli da se tuku”.

– Inicijatori ovih sukoba su u federalnim dijelovima BiH, u međunarodnoj zajednici i domaći političari u Sarajevu koji misle da im to može poslužiti za političku korist. Ne bih želio da se ovo protumači kao napad na ljude koji su u Savezu za promjene na nivou BiH, već kao poziv da zajedno sarađujemo – rekao je Stevandić.

On je istakao da saradnja svih poslanika iz svih partija, na nivou RS i BiH, mora da bude u interesu Republike Srpske.

– Institucije Republike Srpske ne mogu da se problematizuju jer, na kraju krajeva, one se biraju na izborima, a ne radi nekih frustracija ili radi nečijih planova koji su projektovani po međunarodnom planu ili u samom Sarajevu. Takođe, smatramo da treba osvježenje, treba veća kontrola, treba poboljšan rad Vlade RS, i kad nešto ne valja, nećemo to da rušimo i zapalimo, nego da popravljamo. To je vrsta politike koju treba da etabliramo, a i da oni koji su se malo odrodili preko institucija u Sarajevu, mi ćemo smanjiti nivo kritike, a oni da se vrate u Republiku Srpsku da pregovaraju sa svojim parlamentom, vladom i predsjednikom, pa da se na izborima odluči ko je bolji – smatra Stevandić.

On je dodao da su izbori za lokalne zajednice pokazali da narod ne podržava odrođavanje od RS, kao ni izbjegavanje razgovora sa svojim predsjednikom, a razgovor sa Bakirom sutradan.

Razgovarajte sa Bakirom, ali razgovarajte i sa našim predsjednikom – poručio je Stevandić.

Zbog svega navedenog, on je najavio da Ujedinjena Srpska priprema deklaraciju “koja bi preventivno djelovala na međusrpske sukobe koji služe našim neprijateljima, a štete našoj djeci, a mi pozivamo da radimo korist za svoju djecu”.

Međutim, Sevandić nije jasno precizirao šta će tačno sadržati narečena deklaracija, jer tek danas treba da bude formirana radna grupa koja će raditi na njenom pravljenju.

– Deklaracija ima samo cilj da napravi nepovredivost i prava RS. Imamo svoja prava, a teritorijalno smo nepovredivi – zaključio je Stevandić u Trebinju.

Jelena Denda Borjan

0 Shares
0 Shares
Copy link