Početna  /  Stanivuković: “Otkrili smo novu kriminalnu aferu, ovo je zločin protiv čovječnosti”
Izdvajamo Republika Srpska

Stanivuković: “Otkrili smo novu kriminalnu aferu, ovo je zločin protiv čovječnosti”

Foto: Aleksandar Golić/RAS SRBIJA
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zakazao je danas pres konferenciju povodom predaje krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika, njegovih saradnika i drugih funkcionera Republike Srpske.

Međutim, kako je kazao, ove prijave mogu pričekati, jer je dobio “ozbiljna saznanja sa svim dokazima o možda najvećem krivičnom djelu od kada traje pandemija korona virusa”.

“Ovo je možda najteža kriminalna afera od kada se bavim politikom. Ono što se radi na Kliničkom centru kad govorimo o kiseoniku koji je najneophodniji je zločin nad čovječanstvom.”

Uvoznik je firma “TGT” iz  Laktaša koja uvozi sav kiseonik za UKC RS, a direktor firme je Stanislav Čađo, bivši ministar. Ova firma ne posjeduje licencu za unutrašnji transport lijekova, niti je registrovana za promet lijekova, kazao je Stanivuković.

“Da li javnost RS, doktori, medicinari, pacijenti i građani znaju da na Klinički centar dolazi kiseonik bez licenci, bez atesta, kontrole serije, bez papira koji potvrđuju kvalitet kiseonika. Medicinski kiseonik zvanično jeste lijek, a ova firma nije registrovana za promet lijekovima. Šta se nalazi u ovim bocama, ne mogu da tvrdim, ali te firme nema u registru firmi koje se bave prometom lijekova na veliko”, kazao je Stanivuković.

Dodao je da, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, na UKC nije uvezen medicinski kiseonik, već tehnički, industrijski kiseonik.

Od Agencije za lijekove dobijena je informacija da ova firma nije uvezla medicinski kiseonik, kazao je Stanivuković. “Ove firme nema u registru proizvođača lijekova. Direktor ove firme je Stanislav Čađo, a toj firmi je isplaćeno 1 350 000 KM za industrijski, a ne medicinski kiseonik, što su zapanjujući podaci”, kazao je on, pozivajući na odgovornost nadležne institucije.

Stanivuković je rekao da je podnio krivične prijave protiv Vlade Đajića, generalnog direktora UKC- a RS, Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Stanislava Čađe, direktora firme “TGT” i Milice Matijević, glavnog republičkog zdravstvenog inspektora.

“UKC RS je isplatio  firmi “TGT” 1.350.000 KM i to za isplatu tehničkog, a ne medicinskog kiseonika. Pozivam tužilaštvo da reaguje. Pitam direktora UKC RS da demantuje ovo i ministra Šeranića. Takođe, pitam javnog zdravstvenog inspektora Milicu Matijević da li je izvršena inspekcija tog kiseonika”, rekao je Stanivuković.

On je naveo da je “ugovor sa firmom TGT na dva miliona KM”.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap