Početna  /  Stanivuković o saradnji sa vlastima u RS: “U politici morate biti kao voda”
Izdvajamo Republika Srpska

Stanivuković o saradnji sa vlastima u RS: “U politici morate biti kao voda”

Foto: BUKA
Najavljujući velike investicione projekte u Banjaluci na današnjoj pres konferenciji, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je saradnju sa vlastima na nivou Republike Srpske, objašnjavajući da se ne radi o “koketiranju”, već o “političkoj mudrosti”.

Nabrajajući rezultate koje je gradska Uprava postigla u proteklom periodu i planirane projekte, Stanivuković je između ostalog naveo izgradnju škola, vrtića, mosta u Česmi, izgradnju hotela Palas, te izgradnju velike sportske dvorane za potrebe teniskog turnira Srbija Open koji će se održati u Banjaluci.

Što se tiče hotela Palas, Stanivuković je rekao da su riješeni svi imovinsko pravni odnosi, te da, čim se završi rušenje, može početi izgradnja hotela ovog hotela u centru grada, vrijedna 75 miliona.

Za gradnju dvorane sa 6000 sjedećih mjesta za najavljeni turnir Srbija Open, potrebno je mijenjati regulacioni plan, a grad Banjaluka će izdvojiti potrebna sredstva, kazao je Stanivuković, dodajući da je doalazak takvog turnira i izgradnja takve dvorane prioritet.

Govoreći o problemima u vezi sa neusvajanjem budžeta Grada Banjaluka, rekao je:

“Svi izazovi otprije su nas dočekali. Nismo imali podršku Skupštine, imali smo opstrukcije. Iako je ovo sve ovako dobro i snažno, nije savršeno, pet mjeseci Banjaluka čeka rebalans budžeta. Još se nije raspravljalo o budžetu. RS je imala dva rebalansa, mi nijedan. Drago mi je zbog toga, ministrica finansija Zora Vidović kaže da je napad na građane i RS ako nema budžeta. Da li je napad na Banjaluku ako nema budžeta? Ja ću da se borim za Banjaluku, ona je dio RS, ako je to neko zaboravio, najveći grad, razglednica RS”, kazao je gradonačelnik Banjaluke, naglašavajući da je važno da se Banjaluka razvija, a ne da se obstruiše.

U tom kontekstu, Stanivuković je pozvao predstavnike svih političkih partija koje svoje predstavnike imaju u Narodnoj skupštini RS da dođu na sastanak u gradsku Upravu.

“Moramo usvojiti taj dokument, on ne smije biti predmet potkusurivanja. Zabadava je da razgovaramo sa velikim dijelom odbornika ako se njih ne pita. Kada su već lideri parlamentarnih stranaka u NSRS usvojili rebalans budžeta RS, pozivam ih na sastanak. Pozivam sve da se poštuju rezultati izbora 2020. i 2022. gdje je Banjaluka u svakom smislu odbranila svoj rezultat. Svi ključni lideri političkih stranaka valjda vole Banjaluku. Da se naš novac daje drugim institucijama nije prihvatljivo. Pozivam ih i smatram da Banjaluka ima kapacitet da sabere sve političke prestavnike, da se sjedne i o tome razgovara.”

“Želim da razgovaram sa onima koji upravljaju ljudima koji ne mogu ili ne žele da donesu odluke”, rekao je on, misleći na odbornike u Skupštini grada Banjaluka i lidere partija iz kojih dolaze.

Na spekulacije o njegovom prelasku u vlast na nivou Republike Srpske, Stanivuković je odgovorio:

“Ja sam vlast u Banjaluci, ali opozicija na republičkom nivou. To je politička platforma koju sam imao prjie dvije godine i sada ostajemo na tom kursu, nema ni jedne sumnje u to, ali mi ne pada na pamet da to nekom dokazujem. Moji rezultati pokazuju koliko vrijedim. Ko to neće da vidi, to nije moj problem. Ali isto tako, znate šta je mudrost u politici – biti kao voda. To znači pronaći prolaz kuda možete ići. Ja vodim Banjaluku i moje nije da pronalazim probleme, već da pronalazim rješenja. Vidim da neki komentarišu ‘nema koketiranja, nema saradnje’, molim? Je li koketiranje što će republičke institucije zajedno sa banjalučkim sutra da grade most u Česmi? Je li to koketiranje ili je razum i racionalnost? Hoću da objasnim onima koji ne znaju da ne možete graditi hotel Palas vrijedan 75 miliona ako ne dobijete dozvolu RUGIPA, Katastra i Ministarstva. Ako ste normalni ljudi, morate sarađivati u okvirima koji postoje. Poštujem hijerarhiju, institucije, politika nije stvar želja, već realnosti i mogućnosti u datom trenutku, pa sjednete gdje vam je mjesto. Da li ja imam pravo kao vlast u Banjaluci i gradonačelnik da kažem predsjedniku RS ‘čuo sam da dolazi Đoković, ali vi ste mafija, ja ne mogu s vama, nema ništa od dvorane, mi to nećemo’. Ja bih bio totalna budala. Ne, predsjedniče, naravno da ćemo raditi, imate svu moju pažnju. Da li vas ja volim ili ne volim, ostaviću po strani”, objasnio je Stanivuković.

“Politika ‘mi ili oni’ je jednako pogubna kao kriminal i korupcija. To je politika podjela i razdora srpskog naroda ovdje. Mi smo jedan narod, niti su oni svi kriminalci niti smo mi svi pošteni. Ja imam svoju političku platformu, ali nemam pravo da zbog svoje političke platforme Banjaluku tjeram u sunovrat. Moje je da služim Banjaluci, a ne da zarad ličnih i političkih interesa okrećem narod jedne protiv drugih. Onda ja nisam patriota, nisam dobro shvatio svoju ulogu. Dosta je u istoriji bilo onih koji su dijelili narod i zarad ličnih političkih ciljeva čitav narod tjerali u ambis. Mjerićemo se po projektima koje ostavimo iza sebe.”

Izvor: BUKA

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap