Početna  /  Šta su se dogovorili Putin i Obama?
Svijet Vijesti

Šta su se dogovorili Putin i Obama?

Američki predsednik Barak Obama i ruski lider Vladimir Putin juče su održali neformalni sastanak na marginama ekonomskog samita G20 u Turskoj.

Američki predsjednik Barak Obama i ruski lider Vladimir Putin
Američki predsjednik Barak Obama i ruski lider Vladimir Putin

Dvojica lidera razgovarala su uz prisustvo Obamine savetnice za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i ruskog savetnika, prenosi AP.

Njihov susret je prikazan na tv snimku koji je objavio domaćin samita Turska, ali razgovor nije mogao da se čuje, navodi AP.

Razgovori američkog predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina bili su konstruktivni, saopštila je Bela kuća.

Dvojica predsednika dogovorila su se o potrebi za prekidom vatre u Siriji i posredovanja Ujedinjenih nacija u pregovorima između sukobljenih strana, izjavio je jedan zvaničnik Bele kuće.

Putin i Obama su konstatovali da su teroristički napadi u Parizu samo povećali potrebu da se konflikt u Siriji razreši kako je moguće brže.

Istovremeno, dva predsednika razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, dok je Obama ponovio da je najvažnije u potpunosti sprovesti sve tačke Minskog sporazuma i kompletno povući teško naoružanje sa linije razdvajanja.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku koji je održan tokom radnog ručka priređenog za lidere učesnike samita.

Obama i Putin su se naginjali jedan prema drugom tokom razgovora, a američki predsednik je živo gestikulirao rukama, navodi AP.

Njihov susret je došao u trenutku dok SAD, Rusija i druge zemlje tragaju za novim diplomatskim planom u pokušaju da okončaju građanski rat u Siriji, izvestio je AP.

Lideri grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta (G20) okupljeni su danas i sutra na samitu u Turskoj tokom kojeg će razgovarati ne samo o ekonomskim pitanjima, već i o gorućim svetskim temama kao što su rat u Siriji, izbeglička kriza i borba protiv terorizma.

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama razgovarali su više od 30 minuta na marginama ekonomskog samita G20 u Turskoj, napisala je predstavnica Kremlja u G20 Svetlana Lukaš na Tviteru.

Ona nije otkrila detalje sastanka, već je objavila fotografiju na kojoj se vide dvojica predsednika kako sede za stolom nagnuti jedan prema drugom, preneo je Rojters.

0 Shares
0 Shares
Copy link