Početna  /  Srpska demokratska stranka podnijela tri krivične prijave protiv ministra Bogdanića
Republika Srpska

Srpska demokratska stranka podnijela tri krivične prijave protiv ministra Bogdanića

BANJALUKA – Srpska demokratska stranka /SDS/ podnijela je tri krivične prijave banjalučkom Okružnom tužilaštvu protiv ministra zdravlja Republike Srpske Dragana Bogdanića, izjavio je danas predsjednik Odbora SDS-a za zdravstvo i socijalnu politiku Milan Miličević.

dragan_bogdanic2_mojahercegovina
Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić (FOTO: Moja Hercegovina)

Miličević je rekao novinarima u Banjaluci da se prva prijava odnosi na sukob interesa koji je, kako je naveo, Bogdanić počinio dok je kao ministar ujedno bio i predsjednik Upravnog odbora “Banje Vrućice”, koja ima značajne transakcije sa Fondom zdravstvenog osiguranja.

On je naveo da se druga prijava odnosi na negativan revizorski izvještaj Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za 2014. godinu, a treća na davanje garancije od 12 miliona KM bez odobrenja Narodne skupštine Srpske na ugovor sa firmom “Lindner”.

Miličević je rekao da mjere koje Bogdanić predlaže, a odnose se na smanjenje broja bolničkih dana, smanjenje slanja pacijenata na laboratorijske, CT i druge pretrage predstavljaju smanjenje prava i usluga za pacijente, ali i prava za zdravstvene radnike koji se time “svode da rade kao u tridesetim godinama prošlog vijeka”.

On je naveo da će Odbor SDS-a za zdravstvo uskoro izaći sa prijedlogom svoje strategije za zdravstvo Srpske.

Bogdanić: Miličević vrši pritisak na institucije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je Srni da predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Milan Miličević svojim navodima da su protiv Bogdanića podnesene tri krivične prijave, čini pritisak na pravosudne institucije.

“Sve su te teme davno okončane. Svako ima pravo da podnosi ili ne podnosi prijave, ali postoji i odgovornost ukoliko te prijave ne završe onako kako podnosilac očekuje”, istakao je Bogdanić.

Bogdanić je naveo da je revizorski izvještaj Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske za 2014. godinu, samim tim što je bio negativan, bio predmet tužilaštva.

On je, za navode da je bio u sukobu interesa, rekao da je to bila tema u proteklom periodu, o čemu se izjasnila Komisija za sukob interesa Narodne skupštine.

Miličević je na konferenciji za novinare SDS-a spomenuo i Bogdanićeve navode iz intervjua koji je dao “Glasu Srpske” da bi trebalo smanjiti broj bolničkih dana i upućivanje pacijenata na laboratorijske i druge pretrage.

“Trend je u okruženje, a i u Evropi, da se broj bolničkih dana znatno smanjuje, a da se liječenje sprovodi na druge načine. Ne znam koliko se Miličević u to razumije jer kad je riječ o racionalnijoj kontroli sredstava, onda govorimo o boljoj kontroli utroška sredstava, i nikome ne pada na pamet da smanjuje prava pacijenata”, istakao je Bogdanić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kažu da je u Dom zdravlja u Tesliću, gdje je Miličević načelnik opštine, u nekoliko navrata primljen veći broj nemedicinskih radnika, i to bez saglasnosti nadležnog ministarstva.

“Napominjemo da je Ministarstvo i do sada bilo otvoreno za konstruktivne prijedloge i sugestije u vezi sa unapređenjem kvaliteta sistema zdravstvene zaštite za pacijente u Srpskoj, ali da se pod tim ne podrazumijevaju paušalni navodi inspirisani ličnim interesima”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća da je od 2012. godine uvedeno više od 100 novih usluga u okviru zdravstvenog sistema.

Iz Ministarstva napominju da su u potpunosti poštovali zakonske propise iz oblasti javnih nabavki, zapošljavanja i budžetskog sistema i da će nastaviti da unapređuje svoj rad i usklađuju procedure radi povećanja efikasnosti.

Izvor: SRNA /ATV

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap