Početna  /  Srbija uputila još dve protestne note Hrvatskoj
Hrvatska Srbija

Srbija uputila još dve protestne note Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je dve protestne note ambasadi Republike Hrvatskoj. Ministarstvo navodi da je otpravnik poslova u ambasadi Hrvatske Stjepan Glas odbio da primi note koje je Ministarstvo, kako se dodaje, dostavilo redovnim putem, čime je formalno uručenje izvršeno.

Foto: N1
Foto: N1

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da je izrazilo oštar protest povodom rešenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojim se ukida prvostepena osuđujuća presuda za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih, kao i što se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Ministarstvo smatra da je odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne tako i sa moralne tačke kao i da je uperena direktno protiv srpskog naroda. Posledice presude dodatno otežavaju i komplikuju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Republici Hrvatskoj. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da ukidanje presude protiv Branimira Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata.

Ovakvo postupanje Hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj, naovde iz Ministarstva, ocenjujući da je takva politika Hrvatske dovela i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi uperenim protiv pripadnika srpskog naroda.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje od pravosudnih organa Republike Hrvatske da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Republike Hrvatske uvažavajući činjenicu da posledice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Republikom Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izrazilo je i oštar protest povodom otkrivanja spomenika Miru Barešiću u Dragama. Ministarstvo smatra da je podizanje spomenika osuđenom teroristi za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje da se Vlada Republike Hrvatske nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubice ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo dešava, sejući nedužne žrtve. Takođe, Republika Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni.

Izvor: N1 Srbija

0 Shares
0 Shares
Copy link