Ponedjeljak, 20.01.2020
More
  Početna Izdvajamo

  Srbija: Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv Marića zbog vrijeđanja Sinanija

  Podijeli:

  U šturom odgovoru, bez obrazloženja, tužilac Nenad Stefanović odbacio je krivičnu prijavu protiv urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vrijeđanja profesora Danijela Sinanija, piše Cenzolovka.

  Više javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koju je protiv glavnog urednika Televizije Hepi Milomira Marića podnijelo nekoliko novinarskih udruženja i organizacija zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti dok je u programu govorio o profesoru Danijelu Sinaniju, navodi Cenzolovka.

  U šturom dopisu tužilaštva, piše Cenzolovka, navodi se samo da je krivična prijava odbijena, bez ikakvog šireg obrazloženja zašto je donijeta takva odluka.

  U trenucima kada čitava javnost – od građana, preko novinarskih udruženja, do Ministarstva kulture – unisono osuđuje naslovne strane tabloida koji su objavili navodno svedočenje osumnjičenog za silovanje i otmicu, tužilaštvo jednim dopisom pokazuje da za netrpeljivost u etru ipak nema sankcija, navodi Cenzolovka.

  Krajem septembra prošle godine Milomir Marić je u jutarnjem programu Televizije Hepi vrijeđao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija. Sinani je u to vrijeme sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima koji su blokirali zgradu Rektorata, a Marić je, govoreći o postupku u vezi sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog, rekao da će o njemu odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, dodajući da je “jedan njihov predstavnik član te komisije”.

  Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…”, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac, podsjeća Cenzolovka.

  Zbog ovakvog javnog nastupa reagovali su Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija, koji su VJT-u uputili krivičnu prijavu protiv Marićа zbog, kako su naveli, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i zbog krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

  U odgovoru zamjenika javnog tužioca Nenada Stefanovića, koji je u četvrtak dostavljen podnosiocima prijave, navodi se samo da po njihovoj prijavi “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno predmetno, niti bilo koje drugo krivično delo po službenoj dužnosti”, a koje je u nadležnosti VJT-a.

  Podnosioci su kao odgovor dobili samo jedan papir na kojem stoji da je njihova prijava odbijena, a da će prijava za povredu ugleda biti dostavljena Osnovnom javnom tužilaštvu, u čijoj je to nadležnosti.

  Nema obrazloženja, nema pouke o pravnom lijeku, samo odbijanje i potpis Nenada Stefanovića, ujedno i predsjednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije, piše Cenzolovka.

  Izvor: N1

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI