Početna  /  Srbija: Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv Marića zbog vrijeđanja Sinanija
Srbija

Srbija: Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv Marića zbog vrijeđanja Sinanija

U šturom odgovoru, bez obrazloženja, tužilac Nenad Stefanović odbacio je krivičnu prijavu protiv urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vrijeđanja profesora Danijela Sinanija, piše Cenzolovka.

Više javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koju je protiv glavnog urednika Televizije Hepi Milomira Marića podnijelo nekoliko novinarskih udruženja i organizacija zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti dok je u programu govorio o profesoru Danijelu Sinaniju, navodi Cenzolovka.

U šturom dopisu tužilaštva, piše Cenzolovka, navodi se samo da je krivična prijava odbijena, bez ikakvog šireg obrazloženja zašto je donijeta takva odluka.

U trenucima kada čitava javnost – od građana, preko novinarskih udruženja, do Ministarstva kulture – unisono osuđuje naslovne strane tabloida koji su objavili navodno svedočenje osumnjičenog za silovanje i otmicu, tužilaštvo jednim dopisom pokazuje da za netrpeljivost u etru ipak nema sankcija, navodi Cenzolovka.

Krajem septembra prošle godine Milomir Marić je u jutarnjem programu Televizije Hepi vrijeđao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija. Sinani je u to vrijeme sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima koji su blokirali zgradu Rektorata, a Marić je, govoreći o postupku u vezi sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog, rekao da će o njemu odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, dodajući da je “jedan njihov predstavnik član te komisije”.

Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…”, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac, podsjeća Cenzolovka.

Zbog ovakvog javnog nastupa reagovali su Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija, koji su VJT-u uputili krivičnu prijavu protiv Marićа zbog, kako su naveli, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i zbog krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

U odgovoru zamjenika javnog tužioca Nenada Stefanovića, koji je u četvrtak dostavljen podnosiocima prijave, navodi se samo da po njihovoj prijavi “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno predmetno, niti bilo koje drugo krivično delo po službenoj dužnosti”, a koje je u nadležnosti VJT-a.

Podnosioci su kao odgovor dobili samo jedan papir na kojem stoji da je njihova prijava odbijena, a da će prijava za povredu ugleda biti dostavljena Osnovnom javnom tužilaštvu, u čijoj je to nadležnosti.

Nema obrazloženja, nema pouke o pravnom lijeku, samo odbijanje i potpis Nenada Stefanovića, ujedno i predsjednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije, piše Cenzolovka.

Izvor: N1

8 Shares
8 Shares
Copy link