Početna  /  Srbija obilježava Sretenje – Dan državnosti
Srbija

Srbija obilježava Sretenje – Dan državnosti

U Srbiji se danas slavi 15. februar – Dan državnosti, u znak sjećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševjekovne otomanske vlasti. U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mjestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo cijelu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovjekovne države.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donijet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Praznik Dana državnosti određen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje. Centralna državna ceremonija obilježavanja Dana državnosti održana je u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsjednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

0 Shares
0 Shares
Copy link