Početna  /  Srbija bira predsjednika, političari poranili
Srbija Vijesti

Srbija bira predsjednika, političari poranili

U Srbiji su jutros otvorena birališta na predsjedničkim izborima na kojima pravo glasa ima više od 6,7 miliona građana, koji će moći da se opredijele za jednog od ukupno 11 kandidata.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Glasačka mjesta otvorena su u 7.00 časova, a prvi rezultati očekuju se već u prvim časovima po zatvaranju birališta večeras u 20.00 časova.

Birači mogu da glasaju na ukupno 8.396 biračkih mjesta, od kojih je 90 na Kosovu i Metohiji, a glasaće se i na ukupno 53 biračka mjesta u inostranstvu u 32 zemlje svijeta.

U Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasanje je već održano u subotu, po lokalnom vremenu.

Sprovođenje izbora za predsjednika Srbije prati ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.

Od domaćih posmatrača izbore prati Udruženje Građani na straži, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost /CRTA/, CESID i Jukom.

Posmatrače ima Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država, organizacija SILBA – inicijativa za dijalog i demokratiju iz Danske i Organizacija Evroazija centar.

Od stranih posmatrača izbore prate i ambasade SAD, Kanade, Australije, Velike Britanije, NJemačke, Francuske, Italije, Austrije, Holandije, Švedske, Švajcarske, Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Poljske i Nigerije.

Takođe, sprovođenje izbora prati i Centralna izborna komisija BiH, Centralna izborna komisija Ruske Federacije i Državna izborna komisija Makedonije.

Glasanje u Sarajevu i Banjaluci

U Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Banjaluci danas će biti otvorena biračka mjesta za glasanje na izborima za predsjednika Srbije.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

U Ambasadi Srbije Srni je rečeno da oko 1.000 birača u BiH ima pravo glasa za predsjedničke izbore, od čega su u Sarajevu registrovana 154 birača, a u Banjaluci između 700 i 800.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević će u Ambasadi glasati u 11.00 časova.

Predsjednik biračkog odbora u Banjaluci obratiće se medijima radi upoznavanja sa tokom glasanja u 10.00 časova u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

Vukićević je ranije rekao Srni da glasanja neće biti u konzulatu Srbije u Mostaru, jer nije prijavljen dovoljan broj glasača da bi i tu bilo otvoreno biračko mjesto.

On je dodao da je prilikom glasanja, radi utvrđivanja identiteta na biračkom mjestu, neophodno da građani ponesu važeći pasoš Srbije ili važeću ličnu kartu Srbije, ličnu kartu Srbije na starom obrascu, sa potvrdom MUP-a Srbije o podnesenom zahtjevu za izdavanje nove lične karte ili važeću vozačku dozvolu Srbije na starom obrascu sa upisanim JMBG.

Od ponoći 31. marta počela je predizborna tišina u Srbiji.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je 2. marta predsjedničke izbore za 2. april.

Kandidati za predsjednika Srbije su Saša Janković, Vuk Jeremić, Miroslav Parović, Saša Radulović, Luka Maksimović /LJubiša Preletačević Beli/, Aleksandar Vučić, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Aleksandar Popović, Milan Stamatović i Nenad Čanak.

U drugi krug, prema zakonu, ide se ukoliko u prvom krugu nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova izašlih birača. U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link