Početna  /  Spomenik ustaškom teroristi Barešiću u Pakoštanima
Hrvatska

Spomenik ustaškom teroristi Barešiću u Pakoštanima

Jednom od ubica jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića podignut je spomenik kraj Pakoštana.

ustasa-miro-baresic-spomenik

Prema najavi hrvatskih medija spomenik će sutra svečano biti otvoren u Dragama (između Šibenika i Zadra) u Hrvatskoj, rodnom mestu Mira Barešića.

Na plakatu koji je štampan na hrvatskom, engleskom, i nemačkom jeziku, građani se pozivaju na “svečanost” otvaranja spomenika povodom 25. godišnjice pogibije Barešića, teroriste koji je bio jedan od učesnika atentata na jugoslovenskog ambasadora u Štokholmu 7. aprila 1971. godine.

Kako je najavljeno, na skupu će nastupiti brojni hrvatski pevači, među kojima i Duško Lokin i Marko Perković Tompson.

Miro Barešić i njegov prijatelj Anđelko Brajković ušli su u jugoslovensku ambasadu u Štokholmu i tražili informacije o vizama, kako ne bi privukli pažnju.

Kada su videli ambasadora Rolovića u blizini izvukli su oružje, nakon čega je Barešić pogodio ambasadora u lice. Naterali su ga da uđe u njegovu kancelariju gde ga je Barešić pogodio i drugi put. Vezali su ambasadora za stolicu.

Za to vreme se ispred ambasade okupilo mnogo ljudi, mediji, policija, hitna pomoć.

Kada je Barešić video da je došla policija, shvatio da će izvorni plan, da se ambasador uzme za taoca, propasti. Prilikom upada policije u zgradu ambasade, Brajković je uzeo pištolj, stavio ga u usta Roloviću i pucao mu u glavu.

Nakon toga su se Barešić i Brajković predali bez otpora uzvikujući: “Nezavisna država Hrvatska” i “Živeo Ante Pavelić”.

Ambasador Rolović (rođen 1916. u Brčeli kod Bara) je umro osam dana kasnije od posledica ranjavanja. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sud u Švedskoj osudio je Barešića i Brajkovića na doživotnu robiju. Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine “zbog dobrog vladanja” preinačila doživotni zatvor ustaškom teroristi Barešiću u osamnaest godina robije.

Posle secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije, Barešić se iz Južne Amerike – u kojoj je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj – vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Poginuo je 31. jula 1991. godine kod Benkovca.

0 Shares
0 Shares
Copy link