Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark: Za mene je samo pitanje dana kada će BiH postati dio EU

  Podijeli:

  Specijalni predstavnik Evropske Unije (EU) u BiH Lars-Gunar Vigemark danas je posjetio Trebinje, gdje se sastao sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem. Nakon sastanka Vigemark je istakao da je za njega samo pitanje dana kada će BiH postati članica Evropske unije.

  Lars Guran Vigemark u posjeti Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)
  Lars Guran Vigemark u posjeti Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)

  Na tom putu postoji niz prepreka, a ono na čemu EU insistira jeste prekogranična saradnja. Svjestan političkih i istorijskih okolnosti u ovom regionu, Vigemark kaže da je saradnju sa susjedima malo teže ostvariti, ali da će se i to u skorije vrijeme prevazići, te da je EU spremna da u tome pomogne.

  „Trenutno BiH i EU prolaze kroz jedan vrlo važan proces, a to je da približimo BiH Uniji i da prođemo sve procedure kako bi BiH postala njen član. Danas se mi upoznajemo sa onim što je potrebno učiniti da bi se pomoglo BiH na tom putu. Mi znamo da ovaj region ima veoma velike potencijale u svim oblastima. Imate susjeda, Hrvatsku, koja je već u EU. I vaš drugi susjed Crna Gora je tako blizu članstvu. Ona je sada službeno kandidat za članstvo. Mi treba da odredimo koji su to problemi i prioriteti koje treba riješiti na putu BiH ka EU“, naglasio je Vigemark.

  Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ponovio je da je Trebinje otvoreni grad, koji želi da implementira njaveće evropske i ljudske vrijednosti.

  „Drago nam je što se gospodin Vigemark interesuje za privredne, društvene i socijalne prilike u našem gradu. Mi ćemo primiti jednako one koje nisu živjeli s nama do devedesetih, kao i one koji žele da se vrate ovdje. Zahvaljujem se na njegovoj podršci i namjeri da nam i u budućnosti pomaže u svim pitanjima koji su bitni za život građana i regionalnu saradnju na granici sa Crnom Gorom i Hrvatskom“, istakao je Vučurević.

  Foto: Moja Hercegovina
  Foto: Moja Hercegovina

  Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o nastavku projekta vodosnabdijevanja i prečišćavanja otpadnih voda, ne samo za Trebinje nego za cijeli region.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI