Početna  /  Šmit ujedinio narode u BiH: Namjesnik koji nikom nije potreban!
Izdvajamo Teme i komentari

Šmit ujedinio narode u BiH: Namjesnik koji nikom nije potreban!

Foto: N1/F.Z.
Šef OHR Kristijan Šmit, čiji mandat na poziciji visokog predstavnika ne priznaje Republika Srpska, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN, jedini je stranac na toj poziciji koga, osim Srba, ne podržavaju ni Bošnjaci ni Hrvati.

Nominalno osmi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, koji je na tu funkciju krajem maja 2021. postavljen odlukom ambasadora iz Savjeta za provođenje mira (PIK), ali ne i obavezujućom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, za manje od godinu i po dana, koliko boravi u BiH, uspio je da svojim (ne)radom razočara čak i dosadašnje najvjernije poštovaoce „likova i djela“ iz OHR, odnosno bošnjačke političare i javnost.

Za razliku od predstavnika vlasti u Republici Srpskoj, koji su Šmita zbog njegovog, najblaže rečeno, „klimavog“ legitimiteta od prvog dana nazivali „turistom“ koji nema mandat niti se može miješati u bilo kakve političke procese u BiH, politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata imali su prilično velika očekivanja od njemačkog političara koji je na čelu OHR zamijenio Valentina Incka. Bošnjaci iz razloga što je svaki od Šmitovih prethodnika, manje-više, otvoreno radio na zaštiti bošnjačkih političkih i nacionalnih interesa, dok su Hrvati i njihovi predstavnici u Šmita polagali nade zbog tradicionalno dobrih veza CSU, njemačke stranke čiji je Šmit član, sa HDZ u Hrvatskoj i BiH.

Iznevjerena očekivanja

Međutim, Šmitova odluka da u oktobru prošle godine nametne izmjene Izbornog zakona kojima je uveden novi način popunjavanja Doma naroda parlamenta FBiH, a koje su, po tumačenju Bošnjaka, pogodovale Hrvatima i dovele do monopola HDZ u tom tijelu, dovela je do masovnih demonstracija ispred zgrade OHR u Sarajevu i zahtjeva da Šmit povuče svoju odluku ili da napusti BiH.

Posljednjih dana na Šmita se u Sarajevu vrši i veliki pritisak što do sada nije poništio odluku Narodne skupštine RS o usvajanju zakona o nepokretnoj imovini niti je, prema njihovom mišljenju, pokušao da spriječi proslavu Dana Republike Srpske 9. januara.

Hrvati, takođe, nisu zadovoljni Šmitovim dosadašnjim angažmanom, prije svega jer nije spriječio da Željko Komšić ponovo sjedne u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iako je pretežno izabran bošnjačkim glasovima, a lider HDZ BiH Dragan Čović u junu prošle godine optužio je Šmita da „narušava sve odnose u BiH“ zbog njegove tadašnje odluke da nametne način finansiranja opštih izbora.

Politički analitičar Velizar Antić za Srpskainfo kaže da je Kristijan Šmit uspio da za godinu i po dana, otkako se nalazi na čelu OHR, napravi ono što nisu uspjeli svi njegovi prethodnici u protekle tri decenije, a to je da protiv sebe okrene sva tri naroda u BiH.

Velizar Antić

– Za razliku od nekih prethodnih visokih predstavnika, koji prije svega nisu odgovarali Srbima i koje Srbi nisu voljeli, Šmitom nisu zadovoljni ni Bošnjaci. Oni su bili zadovoljni prethodnim visokim predstavnicima, koji su radili samo na štetu srpskih interesa, ali Šmit sada donosi odluke koje ne odgovaraju ni Bošnjacima. Čak su i Hrvati, koji su mislili da će zbog veza koje Šmit preko svoje CSU ima s HDZ biti blagonaklon prema njima, razočarani jer nisu dobili ono što su očekivali. Izgleda da su svi nezadovoljni Šmitom, za razliku od njegovih prethodnika koji su iritirali samo Srbe – podsjeća Antić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap