Početna  /  Skupština izglasala novo zaduženje Grada Trebinja – opozicija tvrdi da je bespotrebno
Hercegovina Trebinje

Skupština izglasala novo zaduženje Grada Trebinja – opozicija tvrdi da je bespotrebno

TREBINjE – Skupština Grada Trebinja usvojila je na današnjem zasjedanju Odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 6.340.000 KM, što je izazvalo burnu raspravu vladajućih i opozicije.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Prema usvojenoj Odluci, kredit će se realizovati jednokratno za dio koji se odnosi na fnansiranje prenesenih neizmirenih obaveza u iznosu od oko četiri miliona maraka, a sukcesivno prema rokovima i dinamici realizacije kapitalnih investicija do iznosa od oko dva miliona maraka.

Rok vraćanja kredita je deset godina, bez uračunatih šest mjeseci grejs perioda.

Skupštinska većina usaglasila se da je novo zaduženje neophodno zbog, kako navode, neizmirenih obaveza Grada Trebinja, koje se, kako tvrde, ne mogu na drugačiji način izvršiti.

Prema računici vladajuće koalicije, potraživanja Grada su oko dva miliona, dok opozicija tvrdi da su potraživanja Grada oko osam miliona. Opozicija smatra da bi se naplatom tih potraživanja dugovi u potpunosti mogli isplatiti, računajući pri tom potraživanja sredstva koja je Grad izgubio propašću Bobar banke, te naglašavaju da kredit nije neophodan.

Ipak, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović jasan je po pitanju zaduženja, te smatra da je ono jedino rješenje. Kada kredit bude dostavljen Gradu od tada će se moći komentarisati rad nove Gradske uprave, minusi i plusevi, smatra Petrović.

Luka Petrović
Luka Petrović

„Dugove koje nam je ostavila prethodna vlast moramo riješiti kreditnim zaduženjem. Tu spadaju razne sudske presude koje oni nisu riješili četiri godine, 1.500.000 maraka je dugova dobavljačima, oko 1.300.000 KM je čisti deficit, dug prema radnicima je regres i dio plate i toplog obroka za decembar i pogrešno upotrebljena sredstva od hidroakumulacija u iznosu od 2.183.000 maraka. Sve kad se sabere, dug je 6.340.000 KM. Ovim zaduženjem otvaramo novu stranicu koju će pisati ova gradska vlast. Potraživanja su onolika kolika su bila za njihovo vrijeme, imali su četiri godine da naplate, oni to nisu uradili. Postoje sumnjiva potraživanja i ona su oko 2.800.000 KM od čega je 800.000 KM od hidroakumulacije“, izjavio je Petrović, te dodao da Grad planira nova zaduženja u investicione svrhe, o čemu će se detaljno dogovarati nakon investiciono-razvojne konferencije koja će biti održana u narednom periodu u Trebinju.

Odbornik PDP-a Zoran Anđušić tvrdi da zaduženje nije dobar korak, te podsjeća na ranije izjave sadašnjeg gradonačelnika, a nekadašnjeg odbornika u trebinjskoj Skupštini Luke Petrovića, koji je ranije bio izričito pritiv zaduženja, te predlagao pozajmice od banke.

zoran_andjusic2_mojahercegovina

„Obaveze u visini od 6.340.000 maraka, koje je načelnik u materijalima poslao, su iskonstruisane. Zamislite poslao je obaveze, a nije potraživanja. Potraživanja od oko 8.000.000 maraka su dovoljan razlog da se ne uzme kredit, već da se na drugi način pribave ta potraživanja. Petrović je imao jedinu aktivnost, a to je da umanji prihode u budžetu Grada Trebinja. Nije uplatio prihode od hidroakumulacija, iako su uredno obračunati u iznosu od 2.881.000 maraka, preko 800.000 nije uplaćeno iz Hidroelektrana na Trebišnjici (HET). Druga potraživanja su prihodi od rente, zatim je pitanje zašto je opstruisana prodaja zemlje inevestitorima. Da su ostvareni svi ti prihodi u budžetu, sada bi ovdje bio suficit u budžetu Grada Trebinja“, uvjeren je Anđušić.

Šef kluba odbornika SDS-a Vidomir Begenišić pojasnio je da je SDS izričito protiv kreditnog zaduženja. Još je neizvijesno, kaže, gdje će biti utrošena ta kreditna sredstva i da li će biti raspoređena na dugove, kako je planirano.

„Ovo je nastavak prošle skupštine kada smo mi napustili zasjedanje. Grad Trebinje nije dužan 6.340.000 maraka, već potražuje oko dva milion maraka koja su naplativa sredstva, koja se naplaćuju redovnom procedurom. Zatim tu je oko 5.000.000 maraka propalih na Bobar banci, ali ta bank je posebna priča – kriminal ogromnih razmjera, i dobro je da su otpočeli sudski procesi“, istakao je Begenišić.

Nakon današnje usvojene Odluke Grad Trebinje će zatražiti saglasnosti od Ministarstva finansija RS, nakon čega će biti raspisan tender za izbor najpovoljnije banke, a jedini kriterijum pri odabiru, tvrdi vladajuća koalicija, biće najmanja kamatna stopa.

Na današnjoj, petoj redovnoj sjednici Skupštine Grda Trebinja, odbornici su prihvatili i izvještaje o radu gradonačelnika i odjeljenja Gradske uprave u 2016. godini.

Opozicija je izrazila nezadovoljstvo što je tačka analizirana bez izvještaja o izvršenju budžeta za 2016. godinu.

Pojedinačni izvještaji o radu i rezultatima finansijskog poslovanja javnih ustanova čiji je Grad osnivač u prošloj godini – nisu dobili potreban broj glasova, jer su odbornici pozicije u većini izjašnjavanja bili uzdržani, a u slučaju Centra za socijalni rad i Doma zdravlja – glasali protiv.

U toku je jednočasovna skupštinska pauza, a u nastavku zasjedanja odbornike očekuje još 27 tačaka dnevnog reda.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link