Početna  /  Skupština Grada Trebinja: Vučinić i Gvozdenović bez odborničkog dodatka, dodatak za dva nezaposlena borca, burna rasprava o budžetu za tekuću godinu
Izdvajamo Trebinje

Skupština Grada Trebinja: Vučinić i Gvozdenović bez odborničkog dodatka, dodatak za dva nezaposlena borca, burna rasprava o budžetu za tekuću godinu

Danas je u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje održana treća sjednica Skupštine Grada Trebinja na kojoj se raspravljalo o ukupno 24 tačke Dnevnog reda. Tačke koje su izazvale najviše polemike su, očekivano, bile one koje su se ticale odricanja odborničkog dodatka i budžeta za tekuću godinu.

Iako je pred odbornike iznesen prijedlog o usvajanju odricanja odborničkog dodatka i za nezaposlene odbornike i penzionere (kojih u ovom skupštinskom sazivu nema), nakon rasprave je odlučeno da dva odbornika ipak dobiju odbornički dodatak, a radi se o Dušku Ninkoviću, nezaposlenom borcu i odborniku liste Za pravdu i red te Iliji Mastiloviću, takođe nezaposlenom borcu, odborniku Srpske demokratske stranke. Po Pravilniku prethodnog saziva, da nije bilo izmjene, pravo na odbornički dodatak imala bi još dva odbornika – Momir Gvozdenović, predstavnik manjina te Đorđe Vučinić, odbornik liste Za pravdu i red. Ipak, Gvozdenoviću, koji je, kako se danas moglo nezvanično čuti, nezaposleni svršeni student i studentu Vučiniću onemogućen je odbornički dodatak što je izazvalo reakciju opozicionog bloka. Doktor Slobodan Prtilo, odbornik Srpske demokratske stranke je na raspravi o odborničkom dodatku apostrofirao da je iluzorno govoriti o nekoj uštedi jer u budžet ionako nije planirano 250.000 maraka, tačnije da u budžetskoj stavci odbornički dodaci svakako stoji nula. Iz redova opozicije se takođe moglo čuti da je ovakva odluka uperene protiv opozicije jer sadašnja većina u svojim redovima nema nijednog nezaposlenog niti penzionera, što u prethodnom sazivu nije bio slučaj, pa su nezaposleni i penzioneri imali pravo na odbornički dodatak.

Rasprava o budžetu je očekivano izazvala polemike, a bivši gradonačelnik Slavko Vučurević, odbornik u aktuelnom sazivu Skupštine Grada Trebinja iznio je niz zamjerki na pojedine stavke iz planiranog budžeta za 2021. godinu. Gradonačelnik Mirko Ćurić je u odgovoru Vučureviću rekao da bivši gradonačelnik iznosi kritike na stavke koje nisu ni postojale u njegovom mandatu. Nebojša Milišić, odbornik liste za Pravdu i red je, polemišući oko prijedloga budžeta, ponovo pokrenuo pitanje nabavke reflektora koja je obustavljena, a o kojoj su Nebojša Vukanović i lista Za pravdu i red često govorili kao o nabavci koja se može izvršiti za neuporedivo manja sredstva od predviđenih milion konvertibilnih maraka. Iz redova pozicije poručeno je da dovedu te ponuđače tvrdeći da je cijena od milion konvertibilnih maraka potpuno realna i tačna, a Vladan Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u svom obrazloženju naveo je da bi ti troškovi mogli biti eventualno manji ukoliko bi UEFA finansijski pomogla.

Odbornička pitanja donijela su zanimljivu raspravu Nebojše Milišića i gradonačelnika Ćurića. Milišić je gradonačelniku postavio pitanje na osnovu čega povezuje paljenje vozila u prošloj i početkom ove godine sa opozicijom.

”Pitao bih gospodina Mirka Ćurića kakvim to informacijama raspolaže kada optužuje opoziciju za paljenje vozila u Trebinju? Prošle godine je pet vozila zapaljeno, u ovoj godini dva, nisu to stvari za igru da bi se upiralo prstom u nekoga, tačnije u nas. Siguran sam da niko od nas, mogu ruku u vatru staviti, za cio život nema nikakvih dodira sa kriminalcima i sa sumnjivim licima. Nikad niko od nas nije spominjan da je prodavao ukradena odijela ili parfeme. Niko od nas nije ulazio niti dolazio u zgradu Gradske skupštine u pratnji kriminalaca. Znači, to su strašne optužbe i žalosno je da se jedan gradonačelnik tako ponaša prema opoziciji. Da vas napomenem da smo mi skoro svi učesnici rata i da smo se borili za ovaj grad i ne dozvoljavam da nas iko optužuje da želimo loše ovom gradu.” – rekao je Milišić, odbornik liste Za pravdu i red.

Mirko Ćurić je u odgovoru na pitanje Nebojše Milišića rekao da on nije optužio opoziciju a na optužbe o prodavanju kradene robe rekao je da je on pomagao sestri.

”Ja nisam rekao da je opozicija palila vozila, ja sam se pitao koji je interes pozicije da pali auta?! Nemojte molim vas da izvrćete i čitate između redova kako vam odgovara. Što se tiče toga ko je krao, reći ću vam gospodine Milišiću da sam ja, dok ste vi radili u HET-u, gdje i danas radite, pomagao svojoj sestri koja i danas drži štand na buvljaku. I niste vi jedini borac, ima njih još mnogo koji su nažalost nezaposleni a vi odavno radite u HET-u.” – naveo je Ćurić.

Pored odborničkih pitanja i rasprave o odborničkim dodacima i budžetu za tekuću godinu, ostale tačke Dnevnog reda su izglasane bez rasprave, uz obrazloženja nadležnih načelnika. Kompletno današnje zasjedanja, uz dva kratka prekida uzrokovana za sada nepoznatim razlogom, mogli ste pratiti uživo na Fejsbuk stranici internet magazina ”Moja Hercegovina”. Kako saznajemo, sljedeća sjednica Skupštine Grada Trebinja biće održana u aprilu tekuće godine.

Igor Svrdlin

2 Shares
2 Shares
Copy link