Početna  /  Sinoć promovisana knjiga ”Crno-bela ideologija”, popularni Deroks danas obnovio mural Zoranu Vujoviću i nacrtao mural posvećen Nebojši Gudelju
Hercegovina Vijesti

Sinoć promovisana knjiga ”Crno-bela ideologija”, popularni Deroks danas obnovio mural Zoranu Vujoviću i nacrtao mural posvećen Nebojši Gudelju

Sinoć je u prostorijama Doma mladih održana prva vanbeogradska promocija obaveznog štiva za sve partizanovce, u pitanju je knjiga razgovora sa partizanovcima ”Crno-bela ideologija”. Učesnici u promociju bili su autori Ivan Lovrić i Filip Jerinić i Milan Milosavljević Deroks, slikar profilisan kroz rad na brojnim muralima i veliki navijač Partizana.  Moderator razgovora bio je Darko Kurtović a prisutnima se u ime udruženja grobara Trebinje obratio predsjednik udruženja Aleksandar Damjanović. Na promociji je bilo govora o samom povodu za jedno ovakvo izdanje, ideologiji Partizana i njegovih navijača a najavljena je i obnova murala posvećenog Zoranu Vujoviću i mural posvećen fudbaleru Nebojši Gudelju, koji je svoju karijeru gradio i partijama u beogradskim crno-belim. Milan Milosavljević Deroks je u toku dana završio oba najavljena murala, portret Zorana Vujovića je urađen na staroj lokaciji kod Gradske biblioteke, a Nebojša Gudelj je nacrtan kod bazena u Bregovima.

Grobari iz Trebinja, ali i iz Bilećei Gacka skoro do posljednjeg mjesta su sinoć ispunili pozorišnu salu Doma mladih gdje je upriličena promocija knjige ”Crno-bela ideologija” autorskog dvojca Ivan Lovrić/Filip Jerinić. Na promociji su pored autora učešće uzeli Milan Milosavljević Deroks, Darko Kurtović kao moderator razgovora i predsjednik udruženja grobara Trebinje, Aleksandar Damjanović Beli. Damjanović je pozdravio prisutne i rekao da je lijepo znati da je Trebinje prepoznato kao ”grobarska” sredina što svjedoči i promocija koja je prva prva promocija van Beograda. Potom je Darko Kurtović, popularni Bruno X, glumac, radijski voditelj, ljubitelj sedme i devete umjetnosti i navijač Partizana najavio učesnike. Iako je bio najavljen, Marko Trmčić, član grobarske pank grupe ”Grupa JNA” nije bio u mogućnosti da dođe na promociju.

Ivan Lovrić i Filip Jerinić govorili su u tome kako je došlo do jednog ovakvog izdanja. Lovrić je istakao da je inspiraciju za ovakvu jednu knjigu dobio još prije tri godine kada je Duško Vujošević dobio otkaz u košarkaškom klubu Partizan, zbog, kako je rekao, kritika koje je Vujošević upućivao aktuelnoj vlasti u Srbiji. Dakle, knjiga je rađena tri godine, autori su ”ugostili” 12 partizanovaca raznih profesija (slikari, glumci, fudbaleri, košarkaši, treneri…) a najavljeno je da će ova knjiga imati svoje nastavke. Govorilo se i tome zašto Partizan i šta Partizan znači i zašto se voli. Sva tri gosta iz Beograda (Lovrić, Jerinić i Milosavljević) istakli su neke anegdote vezane za njihovo ”grobarstvo” i naveli neke ljude koji su im bili uzori u cijeloj priči. Nije ze zaobišlo, čini se nezaobilazno, peckanje komšija, tačnije Crvene zvezde i njihovih navijača. Jedna od primjedbi bila je ta što je knjiga štampana na ćirilici a autorski dvojac je obećao da će već drugo izdanje sigurno biti ćirilično. U performativnom glasanju na koje je pozvao Lovrić, a tiće se izbora murala koji će biti rađen, između Nebojše Gudelja i Predraga Danilovića, većinom glasova je izglasan Danilović, ali je odluka pala da se radi mural Gudelju u čast, jer kako je rečeno ‘grobarska su to posla, uvek se pita manjina”. Iako je već danas Milosavljević, poznatiji kao Deroks, završio mural posvećen Nebojši Gudelju, internet magazin ”Moja Hercegovina” saznaje da je još ranije planiran i mural Predragu Daniloviću u čast, koji će biti rađen u periodu održavanja jubilarnog, desetog okupljanja grobara istočne Hercegovine, popularnoj ”Crno-beloj večeri”. Mural Predraga Danilovića će takođe raditi Milan Milosavljević Deroks.

Prije i nakon promocije promovisan je i novo izdanje projekta ”Apsolutno treš romantično”, naziva ”Neobjašnjiva aroma”, a na CD-u se našlo 9 pjesama, obrada pank i novotalasnih pjesama u izvođenju beogradskih pankera grobarskog navijačkog opredjeljenja. Na albumu su se, između ostalih, našle obrade bendova Blondie, The blitz, The pogues, Stone roses

Milan Milosavljević Deroks, kako je sinoć i obećao, danas je obnovio mural posvećen Zoranu Vujoviću, dvadesetogodišnjem studentu iz Bileće koji je poginuo u toku protesta ”Kosovo je Srbija” 2008. godine. Vujović je bio navijač Partizana. Ovaj mural je nedavno prekrečen zbor radova na objektu na kojem se nalazi, a ovog puta Deroks je nacrtao veći portret, a veći format je očigledno ”razmahao” umjetnika pa se s pravom može reći da je obnovljeni mural bogatiji detaljima i potpuno je foto-realističan.

Nakon obnove ovog murala, Deroks je u okolini bregovačkog bazena nacrtao mural posvećen Trebinjcu Nebojši Gudelju, fudbaleru koji je u dresu beogradskog Partizana nastupao u periodu 1988-1994, odigrao je 169 utakmica za Partizan i postigao 15 golova. Najveći dio karijere proveo je u u holandskoj NAC Bredi, za koju je nastupao od 1997. do 2005. godine, odigrao 246 utakmica i postigao 10 golova. Igrao je na poziciji lijevog beka. Otac je Nemanje i Dragiše, koji su takođe fudbaleri, a obojica trenutno igraju u Portugalu, Nemanja u Sportingu a mlađi Dragiša u drugoligašu Vitorija. Nemanja Gudelj je i povremeni reprezentativac Srbije. Nebojša je trenutno trener u Kini.

Na muralu u čast Nebojše Gudelja ispisana je njegova izjava vezana za dolazak u beogradski Partizan.

”Sticajem srećnih okolnosti došao sam u klub za koji sam kao dječak navijao. Često sam dolazio u Beograd kao igrač Leotara, da bih posmatrao Partizan” – ispisano je na novom trebinjskom muralu Milana Milosavljevića Deroksa, koji je pored navijačkih murala nacrtao i mural Jovana Dučića koji se nalazi na Trgu slobode te mural na sportskoj dvorani posvećen prerano preminulom Milošu Mrdiću, džudisti čije ime nosi sportska dvorana u Trebinju.

Iz udruženja grobara iz Trebinja najavljuju još ”akcija” sa Deroksom, a nakon murala Predragu Daniloviću u čast, planirana su još brojna iznenađenja za sve ljubitele ”crno-belih”.

 

 

332 Shares
332 Shares
332 Shares
Copy link