Početna  /  Siniša Vukelić za MH o napadima na Tanju Topić: Dodik već 15-16 godina zagađuje javni prostor!
Izdvajamo Teme i komentari

Siniša Vukelić za MH o napadima na Tanju Topić: Dodik već 15-16 godina zagađuje javni prostor!

Siniša Vukelić

Nazivanje političke analitičarke Tanje Topić “dokazanim agentom njemačkog BND-a” i “kvislingom” kako je to sinoć uradio predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i to na javnim servisima, nije ništa novo, ali jeste zabrinjavajuće, mizogino i pokazuje znake ozbiljne nervoze.

Ovo smatra Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka koji je u razgovoru za Moju Hercegovinu rekao da Dodik već 15-16 godina svojim izjavama i nastupima zagađuje javni prostor i targetira pojedince, pronalazi unutrašnje neprijatelje i strane plaćenike.

“Sjetimo se da je prije ovoga bila lista ‘poznatih 40 britanskih špijuna’, a sada je na meti njemačka obavještajna služba. Godinama unazad Dodik targetira novinare i ima mizogine izjave prema koleginicama, a zabranjivao je i pristup, napadao, proklinjao. Međutim, u ovom slučaju je opet posebno zabrinjavajuće što njegove riječi bez kritike prenose javni servisi i pružaju osnovni prostor za širenje i podsticanje mržnje, što nije prekršaj, nego krivično djelo”, kaže Vukelić za naš portal.

On kaže i da je Dodik istog dana dao pravo policajcima koji su poslanika Nebojšu Vukanovića priveli jer je iznosio svoj stav o nekome. Samo nekoliko minuta kasnije, obrušio se na Tanju Topić koja je takođe iznosila svoj stav.

“Dodik je izgleda jedini koji daje za pravo nekome da iznosi stavove o nekome, a ostali ga nemaju, što koristi u svim svojim javnim nastupima. Poslanik Vukanović je juče kritikovao sudije, a on je isto tako, ali mnnogo gore i u više navrata, govorio o sudijama, tužiocima, stranim sudijama i drugim ličnostima koji bi trebalo da imaju autoritet u ovom društvu”, kaže Vukanović.

Predsjednik Kluba novinara smatra da je ovakvo postupanje zabrinjavajuće, ali i da pokazuje sve veći stepen nervoze kod Dodika.

“Nervoza kod njega raste zbog nagomilanih problema od 2006. godine do danas. Problemi su porasli pod teretom pandemije, zatim, sve većim zaduženjima Srpske, kao i pokušajem skretanja pažnje zbog zajedničke vježbe američke vojske i OS BiH na Manjači. Kada nemate referenduma, onda koristite lične napade kako biste mahali tom crvenom krpom i ljudima skrenuli pažnju sa gorućih problema koje imate u vrijeme krize u doba epidemije. Skreće se pažnja sa nerealnih investicija poput ulaganja 35 miliona maraka u garažu UKC-a RS, nabavke skupocjenog aviona od 19 miliona maraka i tri helikoptera, što je pod znakom pitanja da li je sada baš potrebno dok vam prijete protesti nezadovoljnih radnika”, objasnio je Vukelić.

Obrazlažući činjenicu da svaki četvrti građanin Srpske smatra da je nekada opravdano tući novinara i da je Topićka osoba koja često komentariše u medijima i analizira političku scenu Srpske, on smatra da bi je mnogi građani sada mogli povezati sa idejom da je ona novinar, što je nekada i bila, kao i dugogodišnji član Udruženja BH novinari.

“Kada to shvatimo, onda je jasno da su, ne samo novinari, nego i svi ostali koji ne misle onako kako vlast misli da trebamo misliti, u opasnost da dobiju preko leđa ili ih izbodu na ulici. Međutim, nisu opasnost samo oni koji su na meti kritika, nego i neko od ovih pravovjernih glasača, simpatizera ili običnih građana, koji smatraju da je njihova sveta dužnost i obaveza ili da će barem proći nekažnjeno ako vas izvrijeđaju na ulici ili fizički napadnu”, kaže on.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je Tanja Topić dokazani njemački obavještajac kojeg plaćaju preko njene nevladine organizacije, da je poznaje jer je iz njegovog kraja, ali da niko nije računao da će postati servilna strancima.

“Narod u mom kraju zna da je u funkciji njemačkih obavještajnih struktura, a zna se šta su Nijemci ovdje radili i kako su prolazili oni koji su bili kvislinzi. Ona je dokazani kvisling. Svi u mome kraju znaju ko je ona. To je jedna izolovana struktura, jedna izolovana porodica koja ni sa kim ne komunicira, izopštena iz sredine, ne zato što to ljudi oko njih hoće, nego zato što su oni takvi. Poštujem ja kao njen stav da ne valja SNSD i Milorad Dodik ali ne poštujem to što ona radi za stranu službu. To ne poštujem i protiv toga se borim”, rekao je, između ostalog, Dodik.

U pripremi tužba

Oglasilo se i Udruženje BH novinari koje je najoštrije osudilo Dodikove optužbe i najavilo tužbu.

“Izjave Milorada Dodika da je Tanja Topić ‘dokazani kvisling’ i agent njemačkih obavještajnih struktura predstavljaju uvredljiv i mizogin politički i klevetnički pritisak, kao i direktno ugrožavanje bezbjednosti i stavljanje mete na jednu od najuglednijih novinarki i analitičarki u Bosni i Hercegovini! Ovakva vrsta ugrožavanja slobode govora i djelovanja jedne osobe od strane jednog od najviših političkih dzvaničnika u državi gotovo je nezapamćena na ovdašnjoj političkoj i medijskoj sceni, i zahtijeva promptnu reakciju i osudu svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i slobode medija”, naveli su novinari.

Iz ovog udruženja dalje govore da ovo nije prvi put da Dodik pojedine medije, novinare i analitičare etiketira kao „izdajnike“, plaćenike i „neprijateljske medije“, te vrijeđa i ponižava novinare i novinarke sa čijim se izvještavanjem i stavovima ne slaže.

“Neutemeljene optužbe, javna poniženja, psovke i uvrede, istjerivanja sa konferencija za medije, uobičajeni su način komunikacije Milorada Dodika sa predstavnicima medija u BiH. Sramotno je i nedopustivo da predsjedavajući Predsjedništva države na ovakav način tretira novinare i medije, a da pri tome ne snosi bilo kakve posljedice za javno izrečene klevete! Zbog toga će BH novinari kolegici i našoj članici Tanji Topić pružiti punu podršku i pravnu pomoć te istrajati u tome da Dodik na sudu dokaže svoje navode, a ukoliko to ne bude mogao, snosiće odgovornost zbog klevete u skladu sa zakonom”, naveli su u ovom udruženju.

Upravni odbor BH novinara posebno je skrenuo pažnju na činjenicu da su navedenu Dodikovu izjavu o Tanji Topić prenijeli i brojni mediji u BiH, a da se nisu potrudili da kontaktiraju Topić i od nje zatraže komentar kako bi barem na taj način ispoštovali minumum profesionalnog integriteta u slučaju kada je meta brutalnog verbalnog napada njihova kolegica i sagovornica, koju gotovo svakodnevno kontaktiraju u vezi sa raznim političkim temama i aktuelnostima.

“Solidarnost unutar medijske zajednice u ovakvim situacijama je imperativ koji ne smijemo nikada staviti u drugi plan. Svaki drugačiji način postupanja otvara prostor za nove političke pritiske na slobodan rad medija i novinara, istraživačko novinarstvo i kritičke analize postupaka i odluka predstavnika vlasti. Izjave Milorada Dodika o Tanji Topić i njenoj porodici, kao i svi njegovi raniji verbalni napadi na novinare, zaslužuju, u najmanju ruku, privremeni bojkot medijskog izvještavanja o Dodikovim aktivnostima. BH novinari će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije i diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini”, najavljeno je iz ovog udruženja.

Novinari Moje Hercegovine su kontaktirali i samu Tanju Topić ali im je ona poručila da trenutno neće komentarisati Dodikove optužbe.

Kuzmanović za MH: Napad na Tanju je znak Dodikove slabosti i dokaz da su kritike sistema osnovane!

Moja Hercegovina

0 Shares
0 Shares
Copy link