Početna  /  Kuzmanović za MH: Napad na Tanju je znak Dodikove slabosti i dokaz da su kritike sistema osnovane!
Izdvajamo Teme i komentari

Kuzmanović za MH: Napad na Tanju je znak Dodikove slabosti i dokaz da su kritike sistema osnovane!

Darko Kuzmanović

Optužiti koleginicu političku analitičarku Tanju Topić da je “njemački obavještajac” i “kvisling”, kako je to juče uradio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH ilider SNSD-a, znak su pokazivanje vlastite slabosti i dokaz da sve kritike koje idu prema sistemu i vlastima itekako imaju uporišta u stvarnosti te da one nikako nisu neosnovane.

Ovo je za Moju Hercegovinu rekao politički analitičar Darko Kuzmanović koji je posebno istakao da bi ovakve gnusne optužbe u nekoj uređenoj zemlji vjerovatno dovele do protesta i oštre reakcije javnosti. Međutim, kaže on, u zemlji u kojoj ne postoji bilo kakav vid sankcije za izgovorenu javnu riječ političkih funkcionera, nemamo čemu da se nadamo.

“To što gospodin Dodik svaku kritiku sistema i društvenih anomalija tretira kao napad na vlastitu ličnost ukazuje na to da se, obzirom na funkciju koju obavlja, gotovo sigurno osjeća odgovornim za totalni haos koji vlada u ovoj zemlji. U prilog tome ide i činjenica da sama psihologija kaže da pojedinac koji nije u stanju da se nosi sa kritikom i pronađe kontraargument u raspravi, pribjegava psovkama i uvredama kako bi na taj način u nedostatku argumenata pokušao diskreditovati sagovornika”, smatra Kuzmanović.

On govori da smo od Dodika navikli da vidimo i kontroverznije nastupe i stavove, pa stoga ovakav istup nikoga ne treba da iznenadi. On kaže da je istovremeno, ophođenje prema jednoj dami, a usput i koleginici politikologu, na ovakav način sada suvišno i komentarisati.

“Izjava da je Topićeva dokazani agent BND-a je skandalozna i Dodiku treba postaviti pitanje kada je i ko to dokazao, gdje su ti dokazi i ako ih on posjeduje, zašto se nije obratio bezbjednosnim službama, jer špijunaža po svojoj definiciji predstavlja jedan od najtežih udara na državni i ustavno – pravni poredak zemlje. Zapravo, ovo je samo jedan u nizu sličnih napada na neistomišljenike i predstavlja novo stavljanje mete na čelo ljudima koji misle drugačije. Očigledno, sloboda govora je postala luksuz”, kaže Kuzmanović za naš portal.

Ovaj analitičar govori da smo došli u poziciju da se danas, svako ko misli i govori drugačije, kritikuje sistem i rad političara na vlasti, iznosi nove ideje, diže glas protiv nacionalizma i interesnog patriotizma, u režimskim medijima i od strane vladajućih političara automatski predstavlja kao Soroševac, CIA ili u ovom slučaju BND agent.

“Međutim, takve reakcije i stavove treba shvatiti isključivo kao pokazivanje vlastite slabosti i dokaz da sve kritike koje idu prema sistemu i vlastima itekako imaju uporišta u stvarnosti te da one nikako nisu neosnovane. Ako napadate nekoga za nešto sa čim on nema veze, taj neko se neće ni oglasiti jer realno za to neće imati ni potrebe”, kaže Kuzmanović i dodaje da je SNSD izgradio situaciju u kojoj “svako ko nije sa nama, protiv nas je” a vrlo dobro znamo kada i gdje je takva atmosfera bila prisutna.

U nekim razvijenim zemljama, sugestije i kritike politikologa, analitičara i novinara kao najboljih poznavalaca sistema funkcionisanja društva, objašnjava Kuzmanović, uvažavaju se kao prijedlozi za poboljšanje opšteg stanja. Kod nas se takvim ljudima stavlja meta na čelo jer su sposobni da ogole neznanje političara ali i na slikovit način rasvijetle manipulacije kojima se oni služe.

“Političarma smeta stručnost i znanje a razlozi za to su potpuno očigledni. Ono što je sigurno jeste da će, kako se izbori 2022. budu bližili, napadi ovakve vrste postajati sve žešći jer vlast neće birati način da sačuva ogromnu imperiju koja je stečena u proteklih 15 godina. Na udaru se neće nalaziti samo analitičari i novinari već i obični ljudi. Svako na svoj način”, rekao je on.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je Tanja Topić dokazani njemački obavještajac kojeg plaćaju preko njene nevladine organizacije, da je poznaje jer je iz njegovog kraja, ali da niko nije računao da će postati servilna stranicma.

“Narod u mom kraju zna da je u funkciji njemačkih obavještajnih struktura, a zna se šta su Nijemci ovdje radili i kako su prolazili oni koji su bili kvislinzi. Ona je dokazani kvisling. Svi u mome kraju znaju ko je ona. To je jedna izolovana struktura, jedna izolovana porodica koja ni sa kim ne komunicira, izopštena iz sredine, ne zato što to ljudi oko njih hoće, nego zato što su oni takvi. Poštujem ja kao njen stav da ne valja SNSD i Milorad Dodik ali ne poštujem to što ona radi za stranu službu. To ne poštujem i protiv toga se borim”, rekao je između ostalog Dodik.

Siniša Vukelić za MH o napadima na Tanju Topić: Dodik već 15-16 godina zagađuje javni prostor!

Moja Hercegovina

2 Shares
2 Shares
Copy link