Početna  /  Sigurna kuća za žene žrtve porodičnog nasilja od sljedeće godine u Trebinju?
Hercegovina Trebinje

Sigurna kuća za žene žrtve porodičnog nasilja od sljedeće godine u Trebinju?

TREBINjE – Prikupljanje sredstava za izgradnju sigurne kuće za žene žrtve porodičnog nasilja sa područja istočne Hercegovine trebalo bi da počne već sredinom avgusta ove godine. Za izgradnju će, prema riječima direktorke Ženskog centra iz Trebinja Ljiljane Čičković, biti potrebno oko 600 hiljada maraka.
ljiljana_cickovic_mh_1

Čičković je podsjetila da je za izgradnju sigurne kuće Vlada Republike Srpske ranije izdvojila 70 hiljada maraka, a ostatak novca planirano je da bude prikupljen od donacija.

Donatorske aktivnosti, prema planu, trebalo bi da počnu na lokalnom nivou u Hercegovini, a kasnije će se sredstva prikupljati i izvan tih okvira.

Čičković je podsjetila da je velika potreba za sigurnom kućom u Hercegovini, te da inicijativa postoji već dvanaest godina.

“Upravo je u izradi posebna veb stranica za doniranje i račun na koji će se moći uplatiti sredstva. Cilj nam je da prikupimo sredstva kako bismo izgradili regionalnu sigurnu kuću kapaciteta 20 osoba i tako pokrili cijelu istočnu Hercegovinu. Mi nećemo stati dok to ne završimo. Mi već imamo od jednog donatora ponudu od 50 hiljada dolara, ali kad sigurna kuća bude završena, jer za izgradnju ne mogu da daju novac”, kazala je Čičković, koja se nada da bi sigurna kuća mogla da bude završena do jeseni sljedeće godine.

Čičković je danas najavila i otvaranje poljoprivredne zadruge “Smokvica”, koja će na pet hektara imati zasade smokava, a prihodi bi trebali da budu usmjereni u sigurnu kuću.

Nikolija Bjelica

69 Shares
69 Shares
Copy link