Početna  /  Šešelj: Protivpravna presuda, preduzeću mjere protiv nje
Srbija

Šešelj: Protivpravna presuda, preduzeću mjere protiv nje

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocijenio je da je presuda koju je protiv njega donijelo Žalbeno vijeće mehanizma u Hagu protivpravna i dodao da će preduzeti određene mjere protiv nje.

Foto: N1

Šešelj je za agenciju Beta rekao da je presuda protivpravna iz formalnog razloga jer, kako je kazao, po anglosaksonskom pravu ne može da se preinači oslobađajuća presuda u osuđujuću u toku žalbenog postupka.

“Oni su mogli da ukinu presudu i vrate je na ponovni postupak”, kazao je lider radikala i dodao da si drugostepenu presudu protiv njega donijeli oni koji ga “nikada u životu i nisu vidjeli”.

Prema njegovim riječima, u Hrtkovcima nikada nije bilo sistematskog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

“Raspostranjen i sistematski napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Nijedan Hrvat nije protjeran sa područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamijenili stanove i kuće i prošli mnogo bolje od Srba”, rekao je on.

Šešelj je kazao da je “veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i da je spreman da u budućnosti višestruko obnovi”.

Međunarodni sud u Hagu pravosnažno je osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine. Apelaciono vijeće suda konstatovalo je da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine.

Vijeće je u svim drugim aspektima odbacilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Šešelj bio oslobođen krivice na zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Pravosnažnom presudom potvrđeno je da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi bile uključene u novu državu pod srpskom kontrolom. Po optužnici, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika bio je Šešelj.

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap