Seminar “Pruži mi šansu” koji promoviše inkluziju u sportu održan u Gacku

GACKO – “Zamisao je bila da pokušamo približiti značaj koji ima bavljenje sportom za osobe sa intelektualnim teškoćama. Da ovdje upoznamo javnost sa tim šta sve pruža Specijalna olimpijada. Pogotovo kada se zna da je na nivou BiH preko 20 hiljada osoba sa smetnjama u razvoju, a kroz različite sportske programe je uključeno oko 3,5 hljade. Sa razlogom se pitamo gdje je onih 16,5 hiljada”, rekla je docent dr Kada Delić Selimović, tehnička direktorica Specijalne olimpijade BiH, na dvodnevnom seminaru pod nazivom “Pruži mi šansu” koji je početkom sedmice održan u Gacku.

Inkluzija u sportu je korisna za cijelo društvo - Milenko Vujinović i Kada Delić Selimović
Inkluzija u sportu je korisna za cijelo društvo – Milenko Vujinović i Kada Delić Selimović

I sama nekadašnja vrhunska sportistkinja, prvakinja u brzom hodanju i učesnica Olimpijskih igara, pričala je o važnosti bavljenja sportom za osobe sa smetnjama u razvoju:

“Na nivou BiH organizujemo državna takmičenja u plivanju, boćanju, atletici, stonom tenisu, košarci, odbojci, fudbalu, i u nizu drugih sportova, što otvara širok prostor za uključivanje osoba sa intelektualnim smetnjama. Cilj je približiti lokalnoj zajednici, roditeljima, sportskim radnicima i volonterima na koji način svi mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta života ovih osoba.”

Istakla je da je BiH do sada učestvovala u nekoliko Specijalnih olimpijskih igara (SOI) i izrazila nadu da će ukjučenjem većeg broja osoba sa smetnjama u razvoju, broj reprezentativaca u budućnosti biti i veći.

“Mnogi ne prepoznaju značaj onoga što pruža Specijalna olimpijada, pa me je prijatno iznenadila posjeta ovdje, veliki broj zainteresovanih, prije svega maladih osoba koje bi pomogle unapređenje, pogotovo u malim, ruralnim sredinama da se stvari mijenjaju. Ono što je bolna tačka je da se malo sprovodi sportski program, pogotovo trenažni proces za osobe sa invaliditetom, a naš cilj je da omogućimo svakoj osobi sa intelektualnim smetnjama da u granicama svojih mogućnosti trenira i postiže rezultate koje može.”

Seminar koji je održan u Gacku predstavlja završnicu prekograničnog projekta koji se provodi u 10 gradova BiH i CG, a nosioci su Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama ”Sunce” sa Pala i NVO ”Specijalna olimpijada” Crna Gora.

Seminar je bio veoma posjećen
Seminar je bio veoma posjećen

Menadžer projekta Milenko Vujinović je rekao da je izbor pao na opštine koje su prostorno blizu CG, pored opštine Gacko tu su i Sokolac, Rama-Prozor, Pale i Sarajevo-Novi Grad.

“Ove opštine, izuzev Pala, do sada nisu učestvovale u sportskim projektima. Stoga smo organizovali kampove i sportska takmičenja sa namjerom da učesnicima pokažemo kako se organizuju ovakvi događaji, kako bi oni dalje mogli da organizuju takmičenja u svojim sredinama i da se uključuju u takmičenja SO kao krovne organizacije. Naši takmičari su putovali od Nagana u Japanu do Los Anđelesa u SAD-u. Naša djeca su učestvovala na evropskim i svjetskim takmičenjima i to je stimulans svima da se uključe. Bitno nam je da se sport pokrene i u okviru fizičkog vaspitanja od predškolskog uzrasta pa sve do srednje škole i poslije toga. Za ovu grupu koja je do sada bila marginalizovana, vjerujemo, sportski uspjesi tek predstoje”, kaže Vujinović koji je direktor Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama ”Sunce” sa Pala.

Seminar u Gacku je pratilo preko 50-tak roditelja, sportskih radnika, volontera i učenika koji su nam rekli da se nadaju da će ono što se moglo čuti tokom dva dana u Gacku biti primjenjeno kroz zajedničke sportske aktivnosti djece tipičnog razvoja i one sa intelektualnim teškoćama.

Autor

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Svi tekstovi autora