Početna  /  SDS danas o povećanju akciza, iz Savjeta ministara BiH začuđeni Mektićevom izjavom
Bosna i Hercegovina

SDS danas o povećanju akciza, iz Savjeta ministara BiH začuđeni Mektićevom izjavom

U Istočnom Sarajevu danas će biti održana sjednica Predsjedništva  SDS-a na kojoj će biti govora o usvajanju seta zakona na sjednici Savjeta ministara BiH, a kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ranije je upozorio da su sporni zakoni usvojeni na ilegalnoj sjednici.

sds_tribina_mh_1

SDS bi danas trebalo da donese konačan stav o sjednici Savjeta ministara BiH na kojoj je set zakona o povećanju akciza upućen u parlamentarnu proceduru, prenosi Klix.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, zajedno sa setom popratnih zakona, koji je usvojen na vanrednoj sjednici održanoj 6. aprila, da bi set zakona po hitnom postupku sutradan bio usvojen na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Mektić je najavio pokretanje pravne procedure zbog nezakonitih odluka Savjeta ministara BiH o setu zakona o akcizama, prvenstveno zbog toga što ministrima iz Saveza za promjene materijal i dnevni red nije dostavljen 24 sata prije održavanja sjednice, kako nalaže Poslovnik o radu.

On kao problem vidi i to to što je sjednicu vodio generalni sekretar, koji uopće nije član Savjeta ministara BiH, kazavši da mu je on i slao poruke da je sjednica održana i set zakona izglasan.

Oglasili su se i iz Savjeta ministara BiH rekavši da su začuđeni izjavom ministra bezbjednosti Dragana Mektića u kojoj tvrdi da posljednja telefonska sjednica Savjeta ministara BiH nije održana u skladu s procedurom.

,,Svi članovi Savjeta ministara BiH su obaviješteni o dnevnom redu telefonske sjednice održane 6. aprila 2017. godine na identičan način kao i za sve prethodno održane sjednice istog karaktera. Prijedlog dnevnog reda, kao i tehnički dio procedure održavanja sjednice su utvrdile i provele ovlaštene osobe.

Na telefonskoj sjednici su prijedlozi četiri zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama,Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o osiguranju depozita u bankama BiH, koji su ranije usvojeni na redovnoj sjednici Savjeta ministara BiH, usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH i to u dijelu, ne suštinskih, nego nomotehničkih ispravki”, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.

Dodaju da su svi ministri dobili obrazloženje održavanja telefonske sjednice u kojem je jasno naglašeno da je riječ o istom tekstu zakona koji su usvojeni na redovnoj sjednici, uz nomotehničke ispravke u skladu s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH, a koje je Savjet ministara BiH bilo dužno ugraditi u predložene zakone prije održavanja sjednice Doma naroda BiH te je zbog hitnosti i održana telefonska sjednica”.

,,Rezultati glasanja su bili isti i na redovnoj i na telefonskoj sjednici, zakoni su, u skladu s važećim procedurama, usvojeni većinom glasova članova Savjeta ministara BiH. Zbog svega navedenog zaista nas začuđuje stav ministra Mektića, posebno imajući u vidu da su i ranije, istina dosta rijetko, održavane telefonske sjednice na kojima su glasali svi ministri u Savjeta ministara BiH, kao i da su jednoglasno usvojeni svi zapisnici s takvih sjednica”, poručili su iz Savjeta ministara BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link