Početna  /  Saznajemo: Prodata bilećka “Kovnica”
bileća Hercegovina

Saznajemo: Prodata bilećka “Kovnica”

BILEĆA – Nakon niza licitacija, bilećka Fabrika otkivaka i armatura “Kovnica” u stečaju konačno je dobila svog kupca. Ona je juče prodata Fabrici otkivaka i odbojno-vlačnih naprava “Unis tok” iz Kalesije za 1.909.000 maraka, saznaje “Moja Hercegovina”.

Bilećka "Kovnica" u vrijeme dok je još radila
Bilećka “Kovnica” u vrijeme dok je još radila

Stečajni upravnik “Kovnice” Velimir Samardžić, potvrdio je za naš magazin da je juče u Okružnom privrednom sudu u Trebinju održana licitacija za ovu fabriku po sistemu zatvorenih koverti, ali nije želio da otkriva ništa više dok postupak prodaje ne bude završen.

Prema našim saznanjima, pokretna i nepokretna imovina “Kovnice” na jučerašnjoj licitaciji procijenjena je na 1.760.247 maraka. Za njenu kupovinu bila su zainteresovana dva kupca, ali je “Unis tok” dao prihvatljiviju ponudu. Ova firma iz Kalesije već je uplatila depozit za kupovinu “Kovnice” u iznosu od 50.000 maraka.

Ukoliko “Unis tok” ne uplati ponuđenu cijenu u roku od 30 dana, smatraće se da je odustao od kupovine i gubi pravo na povrat depozita, a za kupca će se novim zaključkom određivati sljedeći najpovoljniji ponuđač koji zadovoljava uslove prodaje.

Kako se navodi na veb stranici “Unis toka”, ona je osnovana 1984. godine, u okviru sistema “Unis Sarajevo”, i već u prvim godinama rada afirmisala se kao vodeći proizvođač odbojno-vlačnih naprava na području jugoistočne Evrope. Proizvodi otkivke za autoindustriju i proizvode za šinska vozila.

“Proizvodi Unis toka izvoze se u Austriju, Njemačku, Srbiju, Crnu Goru, Francusku, Mađarsku, Italiju, Hrvatsku i Tursku. Fabrika je 100 % u privatnom vlasništvu i trenutno zapošljava 220 radnika”, navode u ovoj firmi.

Podsjećamo, nakon niza neuspješnih licitacija, ukupna procijenjena vrijednost cjelokupne imovine “Kovnice” znatno je pala, pa je tako prije samo godinu dana ona iznosila oko 7,5 miliona KM. “Kovnica” je privatizovana 2007. kada je njen vlasnik postala firma “Senfner grup” iz Travnika, a tri godine kasnije je završila u stečaju. Ovo preduzeće je uoči rata zapošljavalo oko 900 radnika, a najveći dio otkovaka plasirala je na strano tržište posredstvom “Energoinvesta” u čijem je sastavu poslovala.

Jelena Denda Borjan

109 Shares
109 Shares
109 Shares
Copy link