Početna  /  Savez opština istočne Hercegovine jedinstveno za Hercegovinu
bileća gacko Hercegovina ljubinje nevesinje Trebinje

Savez opština istočne Hercegovine jedinstveno za Hercegovinu

TREBINjE – Predstavnici svih sedam opština istočne Hercegovine sastali su se danas u Trebinju kako bi definisali trenutno stanje u Savezu opština istočne Hercegovine, te odredili smjernice budućeg djelovanja.

sastanak_savez_opstina

 

Ovogodišnji budžet Saveza bio je svega 24 hiljade maraka, ali zato postoje veliki planovi za narednu godinu. Naime, ukoliko bi se ispoštovao raniji dogovor da hercegovačke opštine i Grad Trebinje iz svojih budžeta izdvoje po 0,02 odsto sredstava, to bi, prema računici koja je danas iznesena, bilo oko 100 hiljada maraka.

Od tog novca, kako je pojašnjeno, 37 hiljada maraka bi otišlo na plate dvoje zaposlenih, dok bi ostala sredstva bila utrošena na razvojne projekte u Hercegovini.

O jednom takvom projektu se razgovaralo i danas. U pitanju je nastavak sanacije nove trase puta Gacko-Foča, na Tjentištu.

U Savezu nade polažu u zajednički nastup svih sedam opština istočne Hercegovine. U prethodnom periodu jedinstva nije bilo, pa je manjkalo i zajedničkih projekata.

Ipak, napominju kako je na inicijativu Saveza opština istočne Hercegovine riješena dionica puta na Čemernu.

Prema riječima izvršnog direktora Saveza opština istočne Hercegovine Jovana Kovačevića uskoro bi se moglo pristupiti i rješavanju problema u snabdjevanju električnom energijom, koje imaju pojedine heregovačke opštine.

“U toku je projektovanje i eksproprijacija, zatim rješenje dvostrukog napajanja Gacka, onda veza Gacko-Nevesinje. Zajedničkim nastupom ubrzaćemo realizaciju rješenja tih problema”, uvjeren je Kovačević.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Od 1. oktobra do 1. aprila Trebinje će predsjedavati Savezom.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović naveo je da su se usaglasili koraci koji treba da odvedu do toga da Savez doprinese boljoj organizovanosti hercegovačkih opština.

“Prije svega mislim na oblasti koje su nama interesantne, a to su poljoprivreda, turizam, šumarstvo, energetika, putna infrastruktura, kao i cjelokupni razvoj istočne Hercegovine. Dogovorili smo da ćemo nastupati jedinstveno, te da ćemo tako aplicirati ka svim fondovima, kako bismo skupili sredstva za realizaciju projekata koji su značajni za istočnu Hercegovinu”, kazao je Petrović.

Sastanku su prisustvovali, pored gradonačelnika Trebinja, načelnici Nevesinja, Berkovića, Ljubinja i Istočnog Mostara, te predstavnici iz opština Gacko i Bileća.

Savez bi do kraja godine, kako je planirano, trebalo da održi još jedan radni sastanak.

Nikolija Bjelica

34 Shares
34 Shares
Copy link