Početna  /  Saopštenje PU Trebinje povodom optužbi Marka Dučića: Pružao je aktivni i pasivni otpor, udario je policajca nogom…
Izdvajamo Trebinje

Saopštenje PU Trebinje povodom optužbi Marka Dučića: Pružao je aktivni i pasivni otpor, udario je policajca nogom…

Policijska uprava Trebinje objavila je Saopštenje povodom optužbi iznesenih na konferenciji za medije koja je održana u subotu, 15.5. a na kojoj su Marko Dučić i Zoran Ignjatić, njegov advokat, predočili javnosti da je u vaskršnjoj noći, 2.5. tekuće godine, došlo do prekomjerne upotrebe sile od strane policijskih službenika. Te noći, tvrde Dučić i Ignjatić (a posjeduju medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje njihove navode) policijski službenici nanijeli su teške tjelesne povrede Marku Dučiću, tukli ga vezanog te ga cijelu noć psihički maltretirali u ćeliji policijske stanice. U Saopštenju Policijske uprave Trebinje navodi se da je Marko Dučić pružao aktivni i pasivni otpor te da je jednog policijskog službenika udario nogom. U Saopštenju se takođe navodi da je u toku dokumentovanje izvještaja zbog postojanja osnovane sumnje da je Marko Dučić počinio krivično djelo ”Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje”. Navodi se i da će slučaj biti ispitan i predat Unutrašnjoj kontroli. Reagovanje na navode lica M.D. o navodnoj prekomjernoj upotrebi sile, kako je naslovljeno Saopštenje, prenosimo u cjelosti i bez izmjena.
Reagovanje na navode lica M.D. o navodnoj prekomjernoj upotrebi sile

Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao ni Policijska uprava Trebinje nije zaprimila predstavku lica M.D. iz Trebinja zbog navodne prekomjerne upotrebe sile od strane policijskih službenika PU Trebinje, ali će navodi koje je on iznio na konferenciji za novinare 15. maja u Trebinju biti ispitani od strane Unutrašnje kontrole.

Policijski službenici Jedinice žandarmerije Policijske uprave Trebinje su pokušali 02. maja ove godine oko 23,20 časova, u Njegoševoj ulici u Trebinju da zaustave putnički automobil marke „Seat“, čiji vozač se oglušio na znak za zaustavljanje. Nakon što vozač nije stao, policijski službenici su krenuli za njim sa uključenim rotacionim svjetlima na službenim vozilima. Putnički automobil marke marke „Seat“ sustignut je na parking prostoru u Ulici Voja Koraća, kojom prilikom je utvrđeno da se u automobilu nalaze lica inicijala M.D. i M.Š. iz Trebinja.

Prilikom kontrole, vozač automobila, lice inicijala M.D. je pružalo policijskim službenicima aktivni i pasivni otpor, tako što se držalo za upravljač automobila, verbalno je vrijeđalo policijske službenike i nogom udarilo jednog od policijskih službenika.

Policijski službenici su otpor savladali upotrebom fizičke snage, nakon čega su ga upotrebom sredstava za vezivanje lišili slobode i sproveli u službene prostorije Policijske uprave Trebinje.

Lice inicijala M.D. je odbilo da se podvrgne testiranju na prisustvo alkohola, droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu, dok je kod njegovog suvozača, lica inicijala M.Š. utvrđena količina alkohola u organizmu iznosila 1,64 g/kg.

Protiv lica inicijala M.Š. nadležnom Sudu biće podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja „Ometanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija“, a u toku je dokumentovanje izvještaja protiv lica M.D. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje“, a koji će biti podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje – navodi se u Saopštenju Policijske uprave Trebinje.

Podsjetimo da je Zoran Ignjatić, advokat Marka Dučića, na pomenutoj konferenciji najavio slično reagovanje Policijske uprave Trebinje te insistirao na tome da se ovdje radi o prekomjernoj upotrebi sile.

”Bez obzira na to da li je moj klijent te noći izvršio neko krivično djelo, to nije razlog da se ovako brutalno istuče, ponižava i maltretira. Po svemu sudeći pokušaće se moj klijent optužiti za izvršenje krivičnog djela, iako nijednim gestom, radnjom, činjenjem nije uticao na ovakav rad bahatih policajaca.” – rekao je Ignjatić na konferenciji za medije.

Takođe, Marko Dučić je, opisujući događaje iz policijske stanice, rekao da je pretrpio psihičku torturu i da je udaran od strane policijskih službenika, uprkos tome što je bio vezan. Na ove navode u Policijskoj upravi Trebinje se nisu osvrtali, kao ni na tvrdnju Marka Dučića da je iz policijske stanice prebačen u Hitnu pomoć gdje su mu ljekari konstatovali teške tjelesne povrede. Ovaj događaj uznemirio je javnost u Trebinju, a veliki broj Markovih sugrađana pružio mu je podršku i osudio nasilničko ponašanje uniformisanih lica.

Igor Svrdlin

 

2 Shares
Copy link
Powered by Social Snap