Početna  /  Saopštenje Eparhije ZHiP povodom deložacije porodice Đurković
Hercegovina Trebinje

Saopštenje Eparhije ZHiP povodom deložacije porodice Đurković

Povodom tendencioznog izvještavanja pojedinih medija o deložaciji porodice Đurković iz stana Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Trebinju, smatramo neophodnim da javnost bude upoznata sa sljedećim činjenicama:

Deložacija porodice Đurković (Foto: Moja Hercegovina)

1. Da je 20. 5. 1961. godine nacionalizovana stambena zgrada Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Trebinju, te da je Eparhija 1996. godine ponovo stekla vlasništvo nad tom zgradom. Nosioci stanarskog prava na dva stana u pomenutoj zgradi bile su gospođa Draginja Đurković i gospođa Stanojka Popović, koje su se u međuvremenu upokojile.

2. Gospodin Miljan Đurković nije bio nosilac stanarskog prava niti član porodičnog domaćinstva, što je jedan od uslova za korištenje prava na otkup stana.

3. Crkveni stanovi kao privatno vlasništvo ne mogu biti predmet privatizacije, tj. otkupa stanova od strane nosioca stanarskog prava na osnovu Zakona o privatizaciji državnih stanova.

4. Porodica Đurković koja dugi niz godina neovlašteno koristi crkvenu imovinu nijednom se nije obratila Eparhiji ili nadležnom episkopu u cilju iznalaženja drugačijeg rješenja.

Ukoliko nam se, pored sve nanesene nepravde i omalovažavanja, gospođa Đurković obrati za pomoć, mi ćemo, ne gledajući na nanesene uvrede, priteći u pomoć kao što smo i dosad uistinu mnogima pomagali. Jer je naša radost u službi da pomažemo, a dužnost nam je takođe da od predaka ostavljeno, a od komunista nasilno oteto vraćamo, čuvamo i unapređujemo, te da onima koji dođu iza nas ostavimo bolje nego što smo sami zatekli.

Informativna služba Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske

0 Shares
0 Shares
Copy link