Početna  /  Šampioni javnih nabavki: “Prointer” za manje od mjesec dana od Poreske uprave i Pošta Srpske zaradio 338.000 KM!
Istrage Izdvajamo Republika Srpska Vijesti

Šampioni javnih nabavki: “Prointer” za manje od mjesec dana od Poreske uprave i Pošta Srpske zaradio 338.000 KM!

Nezvanični šampion javnih nabavki i tendera u Republici Srpskoj, firma “Prointer” u kojoj je kao konsultant angažovan Igor Dodik, sin srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, požnjela je još jedan poslovni uspjeh isplaćen iz kase javnih preduzeća, ustanova i institucija RS.

Naime, samo u jednom danu, 18. maja ove godine, navedena firma inkasirala je 168.000 KM sa računa Poreske uprave RS, koja joj je kao jedinom ponuđaču povjerila poslove održavanja i popravke informatičke opreme, kao i nabavku softverskih licenci.

U posjedu Moje Hercegovine nalaze se obavještenja o dodjeli ugovora “Prointeru” iz kojih se vidi da je ta firma, u oba slučaja, bila jedini ponuđač za dobijanje navedenih poslova sa Poreskom upravom.

Takođe, naš portal otkriva i to da bi već početkom juna računi famoznog “Prointera” trebalo da se dodatno “podebljaju” za još 170.000 KM, koliko iznosi vrijednost ugovora sa “Poštama Srpske”.

Moja Hercegovina imala je uvid u planiranu nabavku koje je to javno preduzeće raspisalo za održavanje i popravku računarske opreme, kao i nabavku novih IT uređaja. Rok za sklapanje ugovora je 10. jun, ugovor je podijeljen na tri lota, a sudeći po dosadašnjoj praksi “Prointer” će, gotovo sigurno, dobiti i taj posao.

Naš portal je, podsjećamo, krajem oktobra prošle godine objavio da su “Pošte Srpske” za 29.980 KM tada kupile kancelarijske telefone od “Prointera” kao jedinog ponuđača. Zanimljivo je i to da je navedeni ugovor bio već sedmi koje su Pošte RS, inače jedan od najvećih poslovnih gubitaša u Srpskoj, samo u toku 2020. godine sklopile s “Prointerom”. Ukupna vrijednost tih ugovora iznosila je skoro 340.000 KM.

Sklopljen novi posao sa Poštama Srpske: “Prointer” ponovo jedini ponuđač!

Prema podacima Transparensi internešenala, “Prointer” je samo do jula prošle godine, u vrijeme najžešće pandemije korona virusa i krize u kojoj su se našla većina privatnih preduzeća, sklopio čak 56 ugovora sa javnim preduzećima, ustanovama I institucijama Republike Srpske.

Vrijednost ugovora mjeri se desetinama miliona maraka.

Moja Hercegovina

0 Shares
0 Shares
Copy link