Početna  /  Sklopljen novi posao sa Poštama Srpske: “Prointer” ponovo jedini ponuđač!
Izdvajamo Republika Srpska

Sklopljen novi posao sa Poštama Srpske: “Prointer” ponovo jedini ponuđač!

Firma “Prointer”, u kojoj je kao saradnik angažovan Igor Dodik, sin srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, dobila je još jedan unosan posao sa javnim institucijama i ustanovama Republike Srpske gdje je, kao i obično, “Prointer” bio jedini ponuđač.

Navedena IT firma, koja je široj javnosti postala poznata po tome što je za par godina gotovo u potpunosti preuzela sve poslove nabavke i održavanja računara, softvera i informacionih tehnologija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama Srpske, izgleda da je svoje poslovanje proširila i na nabavku telefona.

Naime, u posjedu Moje Hercegovine nalazi se Obavještenje o dodjeli ugovora između Pošta Srpske i “Prointera”, kojim to javno preduzeće za 29.980 KM kupuje kancelarijske telefone od firme u kojoj “saradničku” platu zarađuje Dodik “junior”.

Datum kada je zaključen ugovor o kupovini telefona je 15. oktobar, obavještenje je objavljeno prije dva dana, prilikom izbora ponuđača nije bilo raspisano prethodno javno obavještenje, a “Prointer” je bio jedini ponuđač.

Takođe, ono što je zanimljivo jeste to da je ovo već sedmi ugovor koji su Pošte Srpske, inače jedan od najvećih poslovnih gubitaša u Srpskoj, samo u ovoj godinu sklopile s “Prointerom”. Ukupna vrijednost ugovora iznosi skoro 340.000 KM.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković, koji je među najoštrijim kritičarima načina na koji “Prointer” i slične “dvorske” firme dobijaju unosne poslove sa javnim institucijama i preduzećima u RS, za Moju Hercegovinu kaže da je u državi koju, prema njegovim riječima, vodi nekoliko porodica sve moguće. Pa i to da bogate ugovore, bez raspisanih tendera i javnog oglašavanja, dobijaju firme koje vode ili u kojima su zaposleni sinovi, ćerke, sestrići i ostala rodbina najviših funkcionera vlasti.

Ovdje se već radi o stotinama i hiljadama takvih i sličnih ugovora. Raspisivanje tendera za poslove u oblasti informacionog sistema u Srpskoj postalo je potpuno nepotrebno, jer sve poslove dobija samo jedna firma, a to je ‘Prointer’ u kojem je, gle čuda, angažovan sin Milorada Dodika”, kaže Stanivuković.

Draško Stanivuković

On dodaje i to da je jedina šansa za promjenu takvog stanja masovan izlazak građana na izbore i kažnjavanje bahate i osione vlasti.

“Ti ljudi su postali toliko bahati da nemaju nikakve mjere u otimanju narodnog novca. Ovakvu vlast treba kazniti smjenom na izborima i to je jedini način da konačno profunkcioniše pravna država”, ističe Stanivuković za naš portal.

Prema podacima Transparensi internešenala, “Prointer” je samo do jula ove godine, u vrijeme pandemije korona virusa i teške krize u kojoj se nalazi većina privatnih firmi, sklopio čak 56 ugovora sa javnim preduzećima, ustanovama i institucijama.

Među onima koji su se odlučili “ponoviti” tehnologijom koju im je ponudio “Prointer” nalazi se Grad Doboj, koji je za nabavku i montažu LED rasvjete “Prointeru” isplatio četiri miliona KM, zatim Javno preduzeće “Putevi RS”, koji su poslovni softver platili takođe skoro četiri miliona maraka. Tu je i “Elektro Doboj”, koji je mjernopriključne ormariće platio 500.000 KM, za informatičku modernizaciju saobraćaja Grad Banjaluka izdvojio je 200.000 KM, na održavanju telefonskog sistema i kontakt centra u Vladi RS “Prointeru” je isplaćeno 210.000 maraka.

Softverska licenca, nabavljena od “Prointera”, Poresku upravu RS koštala je 118.000 KM, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ove godine je preko navedene firme napravila Geoportal, koji je koštao 213.000 KM, sa “Elektroprivredom RS” sklopljen je ugovor o unapređenju i tehničkoj podršci IT infrastrukture, vrijedan 200.000 maraka, kao i obnova proizvođačke podrške i licence za Ček point Fajervol uređaje, što je koštalo 255.000 KM.

Sa “Prointerom” su ove godine poslovale i Hidroelektrane na Trebišnjici, koje su iznajmljivanje poslovne štampe platile 80.000 maraka.

Problem je što su u većini tih ugovora postavljeni uslovi koji odgovaraju samo ‘Prointeru’ i traže se određene specifikacije i licence koje ima samo ta firma. U tom sektoru je praktično ugušena konkurencija”, rekla je Ivana Korajalić, izvršni direktor Transparensi internešenala BiH.

Ivana Korajlić / Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Prošle godine “Prointer” je takođe ostvario enorme prihode zahvaljujući višemilionskim poslovima sklopljenim sa javnim ustanovama, preduzećima i institucijama.

Među korisnicima njihovih usluga nalaze se sva ministarstva u Vladi RS, Javno preduzeće “Šume Srpske”, Klinički centar u Banjaluci, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA)…

U julu prošle godine, isprovociran istupima opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini RS, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik javno je priznao da je njegov sin, Igor, radno angažovan u “Prointeru”.

“Moj sin je završio fakultet u Milanu i bavi se novim tehnologijama. Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihoda”, rekao je Dodik na sjednici Narodne skupštine RS.

Moja Hercegovina

Oznake
2 Shares
2 Shares
Copy link