Početna  /  Samo 15 radnica sjelo za mašine – kraj “Nikole Tesle” u Bileći?
bileća Hercegovina

Samo 15 radnica sjelo za mašine – kraj “Nikole Tesle” u Bileći?

BILEĆA – Tekstilno preduzeće „Nikola Tesla“ u Bileći, nakon četiri dana zastoja, danas je nastavilo sa radom, ali umjesto najavljenih 140 radnica, na posao se vratilo tek njih 40-ak, od čega je samo 15 švalja. Ispred preduzeća i jutros se mirno okupilo oko 70 radnica, koje je na vratima dočekalo obezbjeđenje, ali i one koje su mogle da uđu unutra i nastave sa radom nisu željele, jer, kažu, u ovakvim uslovima više ne mogu da rade. Od obećane isplate dugovanja danas će im na račun stići jedino ostatak junske plate.

nikolatesla_strajk_bilecca_mojahercegovina
Radnice ispred “Nikole Tesle” u Bileći

Poriču tvrdnje direktora Dušana Vještice da prethodnih dana nisu ušle u fabriku zato što su ih koleginice koje štrajkuju u tome spriječile. Pravi razlog za zastoj proizvodnje su, kako kažu, loši uslovi za rad koje više ne mogu da podnesu.

– Ja sam mogla jutros ući da radim, ali nisam hjtela. Niko nam nije prijetio, niti je bilo ko kome branio da uđe. To je moja dobra volja što neću. Uopšte nisam zadovoljna platom koju ovdje dobijam, ni time što većina radnica ostaje napolju. Dobila sam 130 KM za 21 dan što sam radila. Ovako se više ne može – kaže Radenka Milošević, jedna od radnica.

radenka_milosevic_mojahercegovina
Radenka Milošević

I njena koleginica Nikolina Šarenac, inače najmlađa radnica “Nikole Tesle”, dijeli isto mišljenje.

– Ne želim da radim u ovakvim uslovima. Niko nam nije branio da uđemo u firmu, ni juče, ni danas. Jednostavno nisam željela da uđem. Mogao je da uđe svako ko je htio, ali nismo. Ja prva neću da uđem. Nijedna žena ovdje nije branila nikome da uđe. Evo maloprije je ovdje ušlo nekoliko žena i niko ih nije sprečavao da uđu. Ući ću tek kada svi uđu da rade – jasna je Šarenac.

nikolina_sarenac_mojahercegovina
Nikolina Šarenac

Direktor Dušan Vještica za naš magazin kaže da je njemu jedino važno da su radnici ušli u fabriku, bez obrzira na to što ih je samo 40. Na pitanje kako će preduzeće nastaviti sa proizvodnjom sa svega 15 švalja, kada su i sa ovih 180 tvrdili da ne mogu da ispune normu, Vještica kaže da je „ključna činjenica to što je svim radnicima danas isplaćen drugi dio plate za jun“.

– Svim radnicima danas je uplaćen drugi dio plate za jun, i onima koji štrajkuju i onima koji ne štrajkuju, i onima koji su korektni i onima koji nisu korektni. Ima grupa ljudi koja nije korektna prema fabrici, koja nije korektna prema poslovnom partneru, a onda, samim tim, nije korektna sama prema sebi. Znači, isplaćeno je ukupno 930.000 maraka ličnih primanja za radnike u fabrici u Bileći. Ako mi nađete još jedan takav primjer u republici, ja ću vam plaćati platu deset narednih godina – kaže Vještica za naš magazin.

dusan_vjestica1_mojahercegovina
Dušan Vještica

Iako je juče najavio da će im danas isplatiti i julsku platu, kao i topli obrok za isti mjesec, Vještica kaže da se „mora ići po fazama, jer ne može ostaviti nula maraka na računu preduzeća“.

– Danas je isplaćen taj dio, ispalo je i nekih obaveza poreskih i to smo platili, zato danas nismo uplatili ostalo. Za narednih par dana ćemo uplatiti topli obrok za jul, a plata za isti će biti od 15. do 20. avgusta – tvrdi Vještica.

Milena Vukalović, predsjednica sindikata “Nikole Tesle”, kaže da se pored ovolikog obezbjeđenja na ulazu u fabriku radnice osjećaju kao kriminalci. Za to da će firma danas nastaviti sa radom, kao i da su neke od njih, navodno, dobile otkaze, saznale su, kaže, iz medija.

– Juče nam je gospođa Jovanka Drljević rekla da je firma zatvorena i Trebinjke su otišle kući, kao i Bilećanke. Međutim, iz medija saznajemo da je gospodin Vještica najavio da će danas firma normalno raditi i da će 140 radnica početi sa radom, a da je 40 dobilo otkaz. Kao što vidite, jutros je tamo ušlo 15 švalja da radi, a ostale su napolju. Režija je, takođe, ušla, mi za njih zarađujemo plate. Naše zarade se čitaju javno, a njihove su strogo povjerljive – kaže ogorčeno Vukalović.

milena_vukalovic2_mojahercegovina
Milena Vukalović

Međutim, ona dodaje da niko od njih nije dobio papir da je dobio otkaz, kao ni radne knjižice, te da otkaz nije problem, ali da im prethodno preduzeće uplati ono što im duguje.

– Ako gospodin Vještica misli da mi nismo u pravu, neka dođe i suoči se sa svima nama ovdje. Ovo što govorim, govorim u ime svih nas. Nije nam uplaćen radni staž, nemamo ni zdravstveno, nemamo ništa. Želimo normalnu platu, doprinose, ugovore, ono što nam zakonom sleduje, tako da ne znam zbog čega nas prozivaju da smo neradnici – jasna je Vukalović.

transparenti_bileca_mojahercegovina
Transparenti koje su nezadovoljne radnice okačile pored ulaza u “Nikolu Teslu”

Suočavanje Vještice sa radnicama u Bileći se, izgleda, ipak neće dogoditi, jer nam je rekao da „nikakvih otkaza neće biti, već da radnicama ugovori jednostavno nisu produženi“, te da se „njihove radne knjižice već nalaze na putu do njihovih kućnih adresa“.

– Šaljemo poreskoj upravi papire, šaljemo njima knjižice kući, razdužujemo sve. Očekujem u toku sutrašnjeg dana da će svi koji imaju potpisane ugovore, koji nastavljaju da rade za „Nikolu Teslu“, biti na svojim radnim mjestima – zaključio je Vještica za naš magazin.

Iako je prije dvije godine pompezno otvoreno, kao fabrika koja će bilećku privredu podići na noge, tekstilno preduzeće „Nikola Tesla“ u Bileći od početka ima poteškoće u radu, zbog čega su njeni radnici stupali u štrajk mnogo puta. Posljednji u nizu štrajkova inicirani su kašnjenjem plata, toplog obroka, ali i doprinosima koji mjesecima nisu uplaćeni, te time što radnici, kako tvrde, nisu dobili nijednu obračunsku listu za isplaćene plate.

Međutim, i pored toga što javnost već mjesecima bruji o navedenim problemima radnica „Nikole Tesle“ u Bileći, lokalna inspekcija rada nijednom nije „izašla na teren“ kako bi im pomogla da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Radnice tvrde da su lično zvale inspekciju nekoliko puta do sada i da su im inspektori rekli da će doći u fabriku, ali to se nije dogodilo. Prema njihovim riječima, bilećka inspekcija rada ponovo je dala obećanje, ovoga puta da će u ponedeljak, 10. avgusta, doći u preduzeće.

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap