Početna  /  Salmir Kaplan ponovo skinut sa kandidatske liste u Stocu
Hercegovina Vijesti

Salmir Kaplan ponovo skinut sa kandidatske liste u Stocu

STOLAC – U ponovljenom postupku, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o uklanjanju sa kandidatske liste za načelnika Opštine Stolac Salmira Kaplana, te Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža kao kandidata za Opštinsko vijeće Stolac.

Salmir Kaplan (Foto: Moja Hercegovina)
Salmir Kaplan (Foto: Moja Hercegovina)

U ponovljenom postupku, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o sankcionisanju pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Utvrđeno je da su kandidat Selmir Kaplan i politčki subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruisanje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruisanje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela i Odluku o povratu uplaćenog iznosa takse za ovjeru. Politički subjekti koji nisu obuhvaćeni ovom odlukom, a koji su uplatili taksu za ovjeru za učešće na Lokalnim izborima 2016. godine, nemaju pravo na povrat novčanog iznosa takse u skladu sa članom 4.16 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link