Početna  /  Rusija obustavlja bezvizni režim sa Turskom od početka 2016.
Svijet

Rusija obustavlja bezvizni režim sa Turskom od početka 2016.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o mjerama za očuvanje nacionalne bezbjednosti Rusije i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske.

Vladimir Putin (FOTO: EPA)
Vladimir Putin (FOTO: EPA)

Iz Kremlja je saopšteno da je Putin potpisao ukaz “O mjerama za očuvanje nacionalne bezbjednosti Ruske Federacije i zaštiti građana Ruske Federacije od zločinačkih i drugih protivpravnih dejstava i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske”

U ukazu, naloženo je, između ostalog, da se od 1. januara 2016. godine obustavi dejstvo bezviznog režima s Turskom.

Naglašeno je da se ove mjere ne tiču građana Turske koji imaju dozvolu za privremeni boravak na teritoriji Ruske Federacije, kao i onih koji su na privremenom radu u diplomatskim predstavništima i konzulatima Turske u Rusiji, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je, također, zabranio poslodavcima u Rusiji da od 1. januara naredne godine zapošljavaju građane Turske.

Ukaz nalaže i zabranu ili ograničenje uvoza u Rusiju određenih vrsta robe iz Turske. “Zabrana ili ograničenje spoljnoekonomskih operacija koje podrazumijevaju uvoz na teritoriju Ruske Federacije određenih vrsta robe porijeklom iz Turske, prema spisku koji određuje Vlada Ruske Federacije /izuzev robe koja se uvozi za lične potrebe u obimu koji propisuje Evroazijski ekonomski savez/”, navodi se u saopštenju.

Ministarski kabinet će izraditi spisak ugovora s turskim kompanijama na koje ove mjere neće biti primijenjene.

Putinov ukaz obuhvata i rad turoperatera koji su u obavezi da prekinu prodaju turističkih aranžmana za Tursku građanima Rusije, prenosi “Sputnjik”.

Zabranjena je ili ograničena i djelatnost organizacija pod Turskom jurisdikcijom na teritoriji Rusije.

Prema Ukazu o mjerama za očuvanje nacionalne bezbjednosti Ruske Federacije i zaštiti građana Ruske Federacije od zločinačkih i drugih protivpravnih dejstava i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske, naloženo je i da se uvede zabrana čarter letova između Rusije i Turske, kao i da se pojača lučka kontrola u ruskim morskim lukama u Azovsko-crnomorskom basenu.

Izvor: SRNA

0 Shares
0 Shares
Copy link