Početna  /  Rumunski ministar podnio ostavku nakon protesta
Svijet Vijesti

Rumunski ministar podnio ostavku nakon protesta

Rumunski ministar ekonomije i trgovine podnio je danas ostavku zbog donošenja odluke vlade kojom se dekriminalizuju neka korupcijska kaznena djela, radi čega je juče na ulice izašlo više od 250.000 Rumuna.

florin-jianu

Ministar Florian Jianu je na svom Fjesbuk profilu napisao kako je zbog njegovog djeteta jedino ostavka “etička stvar koju može napraviti”.

“Kako ću ga pogledati u oči i šta ću mu govoriti tokom godina?”, upitao se sada bivši ministar.

Spornu odluku vlada je prihvatila u utorak navečee, a ona će, ako bude provedena u planiranom roku od 10 dana, omogućiti dekriminalizaciju zloupotrebe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

To bi prekinulo trenutni postupak protiv predsjednika ponovo vladajuće Socijaldemokratske stranke Liviua Dragneae, optuženog da je koristio politički uticaj kako bi osigurao plate za dvoje ljudi koji su radili u štabu njegove stranke od 2006. do 2013. godine, a od odluke bi koristi trebale imati i desetine drugih političkih dužnosnika iz svih stranaka.

Ona bi se odnosila na trenutne istrage i suđenja kao i na nove slučajeve. Kriminalni nemar ne bi više bio kazneno djelo, a definicija sukoba interesa bi se suzila.

Odluka je kritikovana kao najveći korak nazad u borbi protiv korupcije otkad se Rumunija 2007. pridružila Europskoj uniji. Šest zapadnih zemalja, među kojima i Njemačka i Sjedinjene Države, u saoštenju su upozorile da će vladina odluka potkopati međunarodni ugled Rumunije i njen položaj u EU-u i NATO-u.

Više od 250.000 Rumuna protestovalo je juče protiv te vladine odluke.

0 Shares
0 Shares
Copy link