Rukovodioci trebinjske Bolnice i Doma zdravlja tvrde da je štrajk nelegalan – Strukovni sindikat doktora RS prije 7 dana obavijestio javnost o štrajku

U biblioteci Doma zdravlja u Trebinju održana je konferencija za medije povodom štrajka upozorenja koji je danas širom Republike Srpske održan u organizaciji Strukovnog sindikata doktora medicine RS. Okupljenim novinarima obratili su se direktor Bolnice Borislav Grubač te direktor Doma zdravlja Vaso Mijanović. Oni tvrde da  ih je današnji štrajk upozorenja zatekao jer nije najavljen, te da su svega 8-9 procenata od 600 zaposlenih u Bolnici i Domu zdravlja izašli danas u štrajk. Strukovni sindikat doktora medicine RS je juče u dokumentu protokolarnog broja 261/18 obavijestio Vladu Republike Srpske (na ruke ministru zdravlja i socijalne zaštite), kao i sve direktore Javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, a još prije sedam dana poslao je saopštenje za javnost u kojem se navodi da će polučasovni štrajk upozorenja početi 19.9.2018. godine u 11 časova. Ovom štrajku pridružio se i Strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Na konferenciji je poručeno da je štrajk stvar politike i da je organizovan svjesno u jeku predizborne kampanje. Ostaje nejasno da li su procenti vezani za izlaznost ljekarskog osoblja na štrajk izneseni na konferenciji korektni, jer logika nalaže da na štrajku struke učešće uzmu zaposleni iz struke, ovoga puta doktori, medicinske sestre i tehničari, a ne svi zaposleni (portiri, domari, čistačice, pomoćno osoblje, administrativni radnici…).

Na današnjoj konferenciji za medije koju su u biblioteci Doma zdravlja u Trebinju održali direktori Bolnice i Doma zdravlja, Borislav Grubač i Vaso Mijanović, a koja je održana povodom današnjeg polučasovnog štrajka upozorenja koji je organizovao Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, rečeno je da je štrajk nelegalan jer poslodavci o njemu nisu obavješteni te da je svega 8 do 9 procenata od ukupno 600 zaposlenih u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

”S obzirom na današnji štrajk upozorenja od strane Strukovnog sindikata doktora medicine koji nije većinski reprezentativan očitovaćemo se o sljedećem. U avgustu 2018. godine usvojen je i objavljen novi zakon o platama zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, a njegovom primjenom već prije par dana plate radnicima u javnim zdravstvenim ustanovama su povećane. Plate u Opštoj bolnici Trebinje se isplaćuju redovno tako i jubilarne i ostale nagrade, a ono što želim da naglasim da pojedini od današnjih prisutnih radnika svojim radom i zalaganjem ne opravdavaju očekivanja tako da je naša intencija kao poslodavca da u narednom periodu idemo u izmjenu zakona o platama zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama na način da ćemo ugraditi u zakonske odredbe da se plate isplaćuju u skladu sa određenim normativom, odnosno po učinku. Jer, čast pojedincima koji su prisustvovali današnjem štrajku i koji svojim radom opravdavaju svoju zarađenu platu, pojedini od njih ne mogu da opravdaju ni pola bruto plate u skladu sa svojim radom u prethodnom mjesecu, tako da nam je to jedini način da razdvojimo radnike od neradnika u trebinjskoj bolnici” – poručio je Borislav Grubač, dodavši da se treba maniti ovakvih stvari koje su očigledno produkt političke frustracije i predizborne kampanje te ličnog nezadovoljstva pojedinaca.

Vaso Mijanović, bivši direktor Bolnice Trebinje a sadašnji direktor Doma zdravlje Trebinje dodao je da kod ovakvih štrajkova zapravo najviše ispaštaju pacijenti, jer se moglo dogoditi da danas u 11 časova u Bolnicu dođe dijete ili bilo ko drugi, te dodao kako se za štrajk nije znalo jer Strukovni sindikat nije obavijestio poslodavce o ovom potezu.

S druge strane, na zvaničnoj internet prezentaciji rada Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske omogućen je uvid uobavještenje poslato Vladi Republike Srpske (na ruke ministra zdravlja i socijalne zaštite), te svim javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske. Ovo obavještenje, protokolarnog broja 261/18 poslato je juče na navedene adrese, a potpisano je od strane predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine RS, doktora Miodraga Femića.

U obavještenju se, između ostalog navodi:

Pozivajući se na odredbe člana 1. stav 3, člana 4. stav 3, člana 6, stav 2 i člana 13 Zakona o štrajku, STRUKOVNI SINDIKAT DOKTORA MEDICINE REPUBLIKE SRPSKE, kao jedini reprezentativni u granama djelatnosti medicinske stomatološke prakse i bolničkoj djelatnosti, dana 19.9.2018. godine sa početkom u 11 časova u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj organizuje ŠTRAJK UPOZORENJA U GRANAMA DJELATNOSTI MEDICINSKA I STOMATOLOŠKA PRAKSA I BOLNIČKA DJELATNOST. Protiv ove odluke poslodavac u JZU Istočno Sarajevo zatražio je od REPUBLIČKE UPRAVE ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE da utvrdi da navedeni štrajk nije u skladu sa Zakonom o štrajku. 

Dana 18.9. 2018. godine izvršena je vanredna inspekcijska kontrola u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS kojom prilikom je utvrđeno da se navedeni štrajk upozorenja organizuje u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i odluci Strukovnog sindikata doktora medicine RS, kao jedinog reprezentativnog sindikata u navedenim granama djelatnosti u zdravstvu, a na osnovu čega je utvrđeno da je zahtjev za zabranu štrajka neosnovan.

Ranije, tačnije 12.9. tekuće godine, Strukovni sindikat doktora medicine RS izdao je saopštenje kojim se obavještava javnost da će 19.9. 2018. biti organizovan polučasovni štrajk upozorenja.

Dani koji slijede će sigurno ponuditi odgovore na brojna pitanja i nejasnoće vezane za sam štrajk i tretiranje štrajka od strane menadžmenta javnih zdravstvenih ustanova Bolnica i Dom zdravlja u Trebinju, jer štrajk je od strane Strukovnog sindikata doktora medicine RS najavljen još prije sedam dana, a nakon pokušaja zabrane štrajka, juče je definitvno potvrđen, o čemu svjedoči i priložena dokumentacija. Neupitno je da je politika umiješala svoje prste, a poznato je da u izbornim godinama svi pokušavaju skupiti neke poene, pa za politizaciju cijelog štrajka krivce vjerovatno treba tražiti na obje strane.

Flajer poslat u Saopštenju javnosti 12.9.2018. godine

Igor Svrdlin

Autor