Početna  /  RiTE „Gacko“ sljedeće godine očekuje gubitak od 12 miliona KM
Hercegovina

RiTE „Gacko“ sljedeće godine očekuje gubitak od 12 miliona KM

GACKO – Rudnik i termoelektrana „Gacko“ očekuje da će u ovoj godini ostvariti dobit od 1,3 miliona maraka, ali već iduće godine rukovodstvo planira gubitak od skoro 12 miliona maraka. To je izazvalo burnu raspravu na poslednjoj Skupštini akcionara, a uprava od kritika nije bila pošteđena ni od predstavnika državnog kapitala, prenosi portal Capital.ba.

RiTe Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Na sjednici Skupštine akcionara Rudnika i termoelektrane „Gacko“ razmatran je plan poslovanja ovog preduzeća od 2017. do 2019. godine, a najviše negodovanja izazvao je dio koji se odnosi na planiranje gubitka u idućoj godini.

Iako je glasao za plan, čak je i predstavnik državnog kapitala u ovom preduzeću skrenuo pažnju na to da RiTE iz godine u godinu povećava broj radnika i sve lošije posluje.

„Predstavnik državnog kapitala, MH ERS Trebinje i Fonda za restituciju glasa ZA uz napomenu da Investiciono-razvojna banka RS u svojoj preporuci za ovu tačku dnevnog reda skreće pažnju na to da društvo povećava broj zaposlenih iz godine u godinu iako su rezultati poslovanja sve lošiji. Takođe, banka smatra neodrživim da preduzeće planira ostvarenje kumulativnog bruto gubitka u iznosu od 10,4 miliona KM, odnosno kumulativnog poslovnog gubitka u iznosu od 11,9 miliona KM“, navodi se u zapisniku sa Skupštine akcionara koji je objavljen na sajtu Banjalučke berze.

Planom poslovanja RiTE „Gacko“ u 2017. godini predviđeni su prihodi od 122,7 miliona KM i rashodi od 121,3 miliona KM, što znači da bi dobit trebalo da bude 1,37 miliona. Planirani prihodi za 2018. godinu iznose 107,8 miliona, a rashodi 119,8 miliona KM, tako da je planiran gubitak od 11,98 miliona KM. Planirani prihodi za 2019. godinu iznose 123,59 miliona KM, a rashodi 123,4 miliona KM, pa je očekivana dobit 175.000 KM.

Zbog planiranog gubitka zamjerke su imali i fondovi koji su prilikom glasanja bili uzdržani.

„Euroinvestment“ je naveo da su planirani troškovi izuzetno visoki u odnosu na planirane prihode što se odražava na planirani rezultat, a naročito u planu za 2018. godinu gdje je planiran gubitak od 11,98 miliona KM.

„Kristal Invest“ je naveo da je iz materijala evidentno da je društvu potrebna investicija za normalno poslovanje.

„Međutim, nismo uvidjeli kako će se navedena investicija pozitivno odraziti na poslovanje u dužem vremenskom intervalu, dok je u 2018 godini predviđen gubitak od gotovo 12 miliona KM“, naveli su u ovom fondu.

Rudnik i termoelektrana „Gacko“ završio je prošlu godinu u minusu od 4,1 miliona maraka, a akumulirani gubitak preduzeća dostigao 27,8 miliona KM.

0 Shares
0 Shares
Copy link