Srijeda, 22.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Regionalni sajam zapošljavanja u Trebinju: Hercegovcima na raspolaganju 315 radnih mjesta

  Podijeli:

  TREBINjE – Nezaposlena lica sa područja istočne Hercegovine imaju priliku da se na Regionalnom sajmu zapošljavanja, koji je upriličen danas u Trebinju, upoznaju sa 315 upražnjenih radnih mjesta koja nudi 21 poslodavac iz Hercegovine, te dva poslodavca iz Crne Gore.

  Foto: Moja Hercegovina
  Foto: Moja Hercegovina

  Poslodavci iz Crne Gore zainteresovanim licima nude četrdesetak radnih mjesta u oblasti hotelijerstva, dok su iz Hercegovine prisutni poslodavci iz različitih oblasti – turizam, trgovina, poljoprivreda, osiguranje…

  Zainteresovana nezaposlena lica će danas do 15 časova moći da se upoznaju sa poslovnim ponudama, te da potencijalnim poslodavcima dostave svoje biografije.

  Nezaposleni se nadaju da će baš danas imati sreće u potrazi za poslom.

  Regionalni sajam zapošljavanja u trebinjskom Domu mladih otvorio je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić, koji je naglasio da je sajam način da nezaposleni, predstavljajući svoje radne biografije, na kvalitetan način dođu do zaposlenja.

  Vujičić je istakao da je na području filijale Trebinje u protekloj godini zaposleno 600 ljudi, te da je na Zavodu za zapošljavanje RS trenutno registrovano oko 124.000 nezaposlenih lica.

  „Iz godine u godinu u RS se smanjuje broj nezaposlenih. Prošle godine smo na evidenciji imali 135.000 nezaposlenih, dakle broj nezaposlenih se smanjio. Zavod kao institucija značajno utiče na smanjenje nezaposlenih, ali i RS stvara pozitivan okvir po pitanju novih radnih mjesta“, ubijeđen je Vujičić.

  Ističe da su dosadašnja iskustva ovakvih bila sajmova veoma pozitivna.

  Foto: Moja Hercegovina
  Foto: Moja Hercegovina

  Na pitanje zašto na sajmu nisu predstavljena radna mjesta u javnim institucijama, te da li smatra da je razlog tome što javna preduzeća uglavnom zapošljavaju radnike sa stranačkih spiskova, Vujičić odgovara kako „nije siguran da javna preduzeća zapošljavaju stranačke kadrove“.

  „Postoje jasna pravila za raspisivanje konkursnih procedura i nemoguće je iskočiti iz tog okvira. Svaki put se javna institucija obrati Zavodu za zapošljavanje, traže informacije da li mi imamo određenu radnu snagu na Zavodu i mi im uredno dostavimo te podatke“, kaže Vujičić.

  Podsjećamo da ova izjava nema baš mnogo smisla što su potvrdili brojni slučajevi stranačkih zapošljavanja u Hercegovini o kojima je „Moja Hercegovina“ ranije pisala.

  Poslodavci očekuju radnike

  Milojka Setenčić, direktorka Dunav osiguranja za Hercegovinu kaže da je ova firma prvi put prisutna na ovakvom sajmu, te da očekuje da će danas uspjeti da pronađe potencijalne saradnike.

  Foto: Moja Hercegovina
  Foto: Moja Hercegovina

  „Nudimo pet radnih mjesta – tri za prodaju životnih i dva za prodaju neživotnih osiguranja. Kvalifikacije su standardne – minimalno srednja stručna sprema, poznavanje rada na računaru, te dobra komunikativnost i energija u radu sa klijentima. Osiguranje je specifična djelatnost, zaposlenici tu budu jedno vrijeme pa odu, jer se radi na planove koje treba ispuniti. Ali mi ne odustajemo, tražimo dobre ljude i vjerujemo da ih zaista ima“, smatra Setenčić.

  Stevan Milović, direktor preduzeća Popovo polje a.d. Trebinje kaže da trenutno imaju na raspolaganju tridesetak radnih mjesta koja namjeravaju popuniti kroz projekat Zavoda za zapošljavanje.

  „Mi tražimo različite profile – od poljoprivrednika do pripravnika u branši poljoprivrede. Imamo pozitivna očekivanja od ovog sajma. Uslove koje nudimo radnicima su različiti u zavisnosti od radnog mjesta“, kaže Milović.

  Stevan Milović - desno na fotografiji (Foto: Moja Hercegovina)
  Stevan Milović – desno na fotografiji (Foto: Moja Hercegovina)

  Na pitanje da li će 30 radnika koje namjeravaju zaposliti biti novi radnici ili će formalno zaposliti one radnike koji već duže vrijeme rade u preduzeću, a koji nisu prijavljeni, Milović kaže da će biti oboje.

  „Dakle, primićemo i nove ljude, ali ćemo zaposliti i one koji povremeno i privremeno obavljaju poslove kod nas, pa ćemo njih i formalno primiti u radni odnos“, naveo je Milović.

  Sajmu su prisustvovali predstavnici Grada Trebinja, predstavnici opština istočne Hercegovine, predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za statistiku RS, ugledni privrednici sa područja hercegovačke regije, te dva hotelijera iz Crne Gore.

  Zanimljivo, na današnjem sajmu nije bilo poslodavaca iz Gacka i Nevesinja.

  U 2017. godini, kako je planirano, biće organizovna još tri sajma.

  Nikolija Bjelica

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI