Početna  /  Radović nije bio ni na jednoj sjednici NSRS ove godine: Nesuđeni premijer ne dolazi na posao
Izdvajamo Teme i komentari

Radović nije bio ni na jednoj sjednici NSRS ove godine: Nesuđeni premijer ne dolazi na posao

Milan Radović je ušao u politiku 2018. godine kako bi bio premijer Republike Srpske. Pristupajući u DNS, tadašnji lider pomenute stranke, Marko Pavić, to je gotovo i potvrdio. Nekoliko dana prije opštih izbora 2022. stvari su bile slične: ukoliko Jelena Trivić pobijedi u trci za predsjednika Republike Srpske, novi premijer bi mogao da postane, sada SDS-ov, Milan Radović. To se, ipak, nije desilo, pa se Radović ponovo vratio u Narodnu skupštinu Republike Srpske u kojoj se ove godine nije pojavio nijedan jedini put, potvrđeno je portalu MojaHercegovina!

Pored toga što je „viđen“ kao prvi čovjek Vlade Srpske, Radović je imenovan za drugog čovjeka najveće opozicione stranke, a trebao je i da popravi rejting i stanje SDS-a u Banjoj Luci. U unutarstranačkom ratu između Milana Radovića i Davora Šešića svojevremeno je pobijedio bivši direktor Nove banke nakon čega je Šešić napustio SDS i prešao u Socijalističku partiju Petra Đokića. Srpska demokratska stranka danas je u Banjoj Luci postojana taman koliko je predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banja Luka prisutan u parlamentu Srpske.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević za MojuHercegovinu kaže da je i razočaravajuće i degutantno to što Milan Radović ne dolazi na sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. On dodaje i kako nema nikakav kontakt sa Radovićem, iako je on i dalje, bar formalno, dio SDS-ovog poslaničkog kluba u republičkom parlamentu.

„Pokušao sam u nekoliko navrata ostvariti kontakt s njim, ali nisam uspio. To nisu uspjeli ni drugi. Ukoliko neko ne dolazi na sjednice iz mjeseca u mjesec, bilo bi moralno da barem vrati mandat. To se do sada nikada nije dogodilo“, istakao je Miličević.

Miličević dodaje da ni Izborni zakon BiH, ni Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske ne propisuju nikakve sankcije za izabrane funkcionere koji ne dolaze na posao. Predsjednik SDS-a podsjeća da je poslanike birao narod i da oni moraju da rade za narod.

„Poslanik može da se za četiri godine ne pojavi ni na jednoj sjednici i da zbog toga ne snosi nikakvu odgovornost. Ne samo da ne snosi odgovornost, nego za te četiri godine uredno prima paušal. To nije normalno. Ako zaposleni radnik ne dođe na posao tri dana bez opravdanja, pokreće se disciplinski postupak i radnik gubi radni status. Nevjerovatno je da poslanik nema odgovornost za posao za koji je dobio glasove. To treba zakonski mijenjati“, rekao je Miličević.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić za MojuHercegovinu kaže da se nijedan poslanik koji ne dolazi na sjednice ne može sankcionisati. On dodaje da bi takva odredba mogla da se nađe u Poslovniku o radu NSRS kada taj dokument bude na dnevnom redu.

“Nije na meni da objašnjavam postupke bilo kojeg poslanika, pa tako ni postupke Milana Radovića. On će morati da objasni to svojim biračima. Nedolazak na sjednice ujedno može biti i politički stav, ali to zaista nije moje da komentarišem”, kazao je Stevandić.

Podsjećamo, Radović je javnosti prije ulaska u politiku bio poznat kao uspješan bankar i višegodišnji direktor Nove banke. Pred izbore 2018. godine učlanio se u DNS a iz izjava Marka Pavića dalo se naslutiti da će on biti njegov izbor za predsjednika Vlade RS. Ono na šta nisu računali jeste izborni rezultat koji je SNSD-u i Miloradu Dodiku omogućio formiranje većine i bez pomenute stranke, pa je samim tim “palo u vodu” da će lider SNSD-a morati prihvatiti pomenuti izbor koalicionog partnera.

Radović, koji je dobio potpredsjedničku funkciju u partiji, ostaje uz Pavića nakon unutarstranačkih potresa izazvanih izlaksom Nedeljka Čubrilovića i velikog broja funkcionera iz DNS-a, ali i nakon što je Pavić dao ostavku na stranačku funkciju a njega zamijenio današnji lider, Nenad Nešić. Ipak, ne snalazi se u novoj podjeli karata te dalji politički put pronalazi u SDS-u. Tadašnji lider najveće opozicione stranke, Mirko Šarović, odmah ga imenuje za svog zamjenika, a ubrzo na upravljanje daje i najveći stranački odbor. Na izborima 2022. godine Radović osvaja novi mandat, ali u Banjaluci ostvaruje loš rezultat. Od tada je nedostupan medijima a, pokazalo se, i stranačkim šefovima.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap