Radnice “Biteksa” ponovo za mašinama

BILEĆA – Tekstilno preduzeće “Biteks” iz Bileće ponovo je, nakon mjesec dana obustave, počelo da radi nakon što je njemački “Štajman” zaposlenima uplatio jednu cijelu i oko 40 odsto druge plate.

Biteks (Foto: Moja Hercegovina)
Biteks (Foto: Moja Hercegovina)

Direktor “Biteksa” Persa Klimenta kaže da je “Štajman” platio robu koja je ostala u pogonima ovog preduzeća nakon privremene obustave rada zbog njihovog dugovanja dvije i po plate.

“Imamo obećanja da će, kada isporučimo svu sašivenu robu, uplatiti i 40 odsto ranijih dugovanja od oko 200.000 KM. Vidjećemo šta će biti sa ostatkom novca, da li će ići u stečajnu masu ‘Štajmana’ ili ćemo uspjeti naplatiti dugovanja”, rekla je Klimenta.

Persa Klimenta (Foto: Moja Hercegovina)
Persa Klimenta (Foto: Moja Hercegovina)

Ona je navela da su u ovo preduzeće dolazili i predstavnici jedne italijanske firme iz Milana, koji su nakon razgovora sa rukovodstvom i uslova prema kojima moraju zaposliti svih 140 radnika, otišli na razgovore u Vladu Republike Srpske.

Njemački “Štajman”, jedini strateški partner “Biteksa” – nekadašnjeg preduzeća “Nikola Tesla”, u martu je otišao u stečaj.

Prilikom nedavne posjete Trebinju, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da tekstilna industrija u Hercegovini ima budućnost, te da Vlada Srpske čini sve da ovu granu privrede očuva i proširi.

On je tada rekao da “Biteks” sa “Štajmanom” dalje neće moći razvijati saradnju, te da je saradnja jedino moguća sa novim partnerom sa kojim su počeli pregovore.

“Vlada Republike Srpske će pomoći da se ovo preduzeće transformiše i pripremi za saradnju sa novim partnerom”, rekao je tada Đokić.

Srna

Autor