Početna  /  Radnicama “Nikole Tesle” u Bileći za pola juna plaćeno od 18 do 250 maraka
bileća Hercegovina

Radnicama “Nikole Tesle” u Bileći za pola juna plaćeno od 18 do 250 maraka

BILEĆA – Oko 80 radnica „Nikole Tesle“ u Bileći juče je ponovo stupilo u štrajk upozorenja, jer su primile samo pola junske plate čiji iznos varira od nevjerovatnih 18 do 250 maraka. Zbog toga su danas pomoć potražile u zgradi opštine Bileća, ali načelnik Miljan Aleksić nije bio tu, pa su sastanak sa njim zakazale za ponedeljak.

tesla_strajk2_mojahercegovina

Predsjednica Sindikata tekstilnog preduzeća “Nikola Tesla” Milena Vukalović za „Moju Hercegovinu“ kaže da su neke radnice kao pola junske plate dobile 18 maraka i to sa uračunatim PDV-om, a uz to nisu dobile obračunsku listu ni za ovu, ni za prethodne plate.

Milena Vukalović
Milena Vukalović

Radnica Mira Nešković jedna je od onih čiji je trud za pola juna „nagrađen“ sa 18 maraka. Problem je, kaže, što je ona sa još nekim koleginicama u junu bila „na čekanju“, a u preduzeću su im pripisali da su radile nekoliko dana i da su ispunile određenu normu.

– Kako i šta, ja ne znam, ali ne može mi se pripisivati nešto što nije. Nama je predsjednik granskog sindikata Danko Ružičić rekao da nam u ovom slučaju preduzeće mora dati minimalac ili barem kao bolovanje, jer nam ne daje nikakav papir da smo bile „na čekanju“ – ogorčeno priča Nešković.

mira_neskovic3_mojahercegovina
Mira Nešković

Direktor „Nikole Tesle“ Dušan Vještica u telefonskom razgovoru rekao nam je da su ga o novom štrajku „nešto obavijestili“, te da on nije prava adresa za pitanja o platama.

– Pa ne znam ja to stvarno. Plate su transparentne. Ono što su zaradile, to su i dobile. Uspostavljen je sistem norme i svega ostalog, tako da ja nisam adresa za to – rekao je Vještica za naš magazin.

Dušan Vještica
Dušan Vještica

Na pitanje zašto ni za ovaj mjesec radnice u Bileći nisu dobile obračunske liste za plate, Vještica kaže da će im iste stići u toku dana.

U štrajk su danas stupile i nekolike radnice kojima je za pola juna isplaćen iznos od po 200 maraka, kako bi podržale svoje koleginice da se izbore sa lošim stanjem koje preduzeće „Nikola Tesla“ u Bileći prati od početka.

Nezadovoljne radnice planiraju da u ponedeljak ujutru blokiraju ulaz u preduzeće i da ne daju nikome da uđe u njega dok njihova radničke prava ne budu ostvarena.

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap