Početna  /  Radio Trebinje proslavio 40-ti rođendan
Hercegovina

Radio Trebinje proslavio 40-ti rođendan

TREBINJE – Prvi trebinjski elektronski medij Radio Trebinje danas je obilježio 40 godina svog rada, a želja da svojoj publici bude bliže s vremenom ne jenjava. Prije dvije godine počeo je sa emitovanjem preko interneta, a proljetos je obilježen prvi rođendan Portala Radio Trebinja.

Ekipa Radio Trebinja i portala Radiotrebinje.com (FOTO: Predrag Mucović)
Ekipa Radio Trebinja i njegovog portala (FOTO: Predrag Mucović)

Glas spikera Nikole Kalopera, novinara Radio Sarajeva, prvi put pošao je u eter 29. novembra 1975. godine, u 13 časova i 1 minut, i naznačio ono što su Trebinjci godinama očekivali: “Ovdje Radio Trebinje”.

Radomir Šakotić, osnivač i prvi direktor Radio Trebinja, kaže da se u ovoj radio-stanici od njenog osnivanja do danas nije mnogo toga promijenilo. Malo se, kaže, osavremenilo, ali posao kao posao ostaje isti.

– Prije 40 godina radilo se, ali malo je bilo slobode za novinara. Imali smo mladu ekipu, imali svoje glave da mislimo, pokušavali smo, upozoravali, znali smo u toku dana otići, pa se ispovjedati što smo to napravili, pa nećemo, pa mi opet i tako. Posao novinara je vrlo težak. Napravite informaciju i mislite da ste sve uradili, a tek posle vas sve čeka: je li prošlo dobro, je li primljeno, nije primljeno, je li zadovoljan narod, nezadovoljan, zadovoljna politika, nezadovoljna. I sad kad ovdje stojim pred vama imam tremu kao onog dana kad sam otvarao radio misleći na ljude koji rade ovdje kako im je. Plate su tada bile male, vjerovatno da ni sad nisu puno bolje – prisjeća se Šakotić.

Radomir Šakotić (FOTO: Moja Hercegovina)
Radomir Šakotić (FOTO: Moja Hercegovina)

Smatra da su sada veće mogućnosti da se informacija plasira nego što su bile prije. Tada se, kaže, mali Radio Trebinje čuo u Dubrovniku i Herceg Novom, do Nikšića. Danas se čuje šire, ali sadašnje rukovodstvo ističe to nije dovoljno, te da će učiniti sve da Radio Trebinje bude dostupan na većem području.

Milan Grubač (FOTO: Moja Hercegovina)
Milan Grubač (FOTO: Moja Hercegovina)

– Radio se preko interneta emituje tek u posljednjih dvije godine, pa smo dostupni cijelom svijetu. Problem je što se emitujemo relativno kratko, od 8 do 19 časova svaki dan. Od Regulatorne agencije za komunikacije zavisi kojom snagom ćemo se emitovati sa Leotara. Naši planovi su da pojačamo čujnost pojačanjem predajnika na Leotaru kad dobijemo dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije. Od nje zavisi i da li ćemo se emitovati samo ovih 11 sati ili ćemo imati i noćni program i u narednom periodu ćemo je moliti da nam to produži s obzirom na to da ljudstvo koje ovdje postoji zaista može odgovoriti jednom takvom zadatku – istakao je Milan Grubač, direktor Radio Trebinja.

Od osnivanja do danas, prvi trebinjski elektronski medij ostao je doslijedan svom primarnom zadatku, a to je obrađivanje lokalnih tema.

Dubravka Čolović (FOTO: Moja Hercegovina)
Dubravka Čolović (FOTO: Moja Hercegovina)

– I nakon 40 godina od osnivanja Radio Trebinje ima svoj primarni zadatak, a to su lokalne teme. One trebaju da ostanu osnov, od one najobičnije teme zašto je nestalo struje negdje u kvartu, zašto nema vode i tako dalje. Ni jače teme, ni veće teme se ne izbjegavaju, ali ako su na neki način vezane za lokalnu zajednicu. Naš portal je aktivan više od godinu dana. Znate kako kažu, radio nije nijednu kuću zaobišao i mislim da je još uvijek tako. Svi mi ponekad ipak poslušamo radio zbog informative, servisnih informacija ili muzike, ali u ovom vremenu je portal ono što je bilo potrebno ako neki dodatni sadržaj, da se na neki način više zna, jer sada se Radio Trebinje može čuti na svim kontinentima upravo zahvaljujući portalu – rekla je Dubravka Čolović, zamjenica odgovornog urednika na Radio Trebinju.

Radio Trebinje djeluje pri Centru za informisanje i obrazovanje Trebinje u čijem su sklopu još i Portal Radio Trebinja i mjesečne novine Glas Trebinja. U Centru za informisanje i obrazovanje Trebinje trenutno je zaposleno 29 radnika.

Jelena Denda

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • A šta su to oni imali slaviti???Četrdeset godina svakoj vlasti vire iz ……?Pošteno od ove vlasti što su im za direktora postavili ovog grobara trebinjske privrede saranio je on IAT i novoteks neće ni oni preteći

0 Shares
0 Shares
Copy link