Početna  /  Rade Likić: Sviranje u genetske diple
Teme i komentari

Rade Likić: Sviranje u genetske diple

Kad mi je palo na pamet da pišem ovaj tekst, zamišljeni naslov je izgledao slično, ali ipak malo drukčije. Sviralo se u neki drugi instrument, ali, pristojnost mi je nalagala da takav naslov izbacim iako bi on bolje objašnjavao pomamu pseudostručnjačkog piskaranja i prebrojavanja krvnih zrnaca preko u poslednje vrijeme popularne genetske analize.

YDNA-Haplogroups

Neki Esad, bloger Al-Džazire poslednji je u nizu, koji se potpuno nespreman uhvatio pisanija i zaludnog mnenija da bi nam rekao da smo eto, svi isti, i da smo nastali od više sastojaka. Dragi Esade, to smo znali i prije tebe i tvoj osvrt koji stilom neobično podsjeća na kulinarske blogove, nije donio ništa bitno novo, osim što je uzburkao društvene mreže. I da, osvrt ti je pun nelogičnosti, nespojivosti, a imaš i pokojeg sagovornika koji otprilike, ne zna gdje se nalazi i lupa svakakve banalne opservacije, a predstavljaš nam ga kao stručnjaka. A pravo je čudo kako se još prije punoljetstva nije udušio zalogajem ili ga nije pogazilo auto na pješačkom prelazu.

Sve je počelo nekada u prvoj deceniji ovog vijeka. Genetičari su na 23-em Y hromosomu otkrili genetski zapis koji su u nizovima generacija i tokom više hiljada godina prenosi sa oca na sina. Ponekad se u tom zapisu desi neka sitna promjena koja se dalje nastavlja prenositi na potomstvo. Neke veće promjene su naučnici definisali kao popularne haplogrupe i obilježili ih slovima. Tog prvog muškarca od koga svi potičemo se označili slovom A, a njegovo potomstvo drugim slovima. Treba istaći da sve te haplogrupe nisu preživile do danas, neke su izumrle, neke se rodile. To je još uvijek proces koji traje i koji se stalno mjenja.

Tada je primjećeno da na Balkanu, sa epicentrom u Bosni i Hercegovini dominira izvjesna haplogrupa I2a. Dato je i mišljenje da se ta haplogrupa na Balkanu nalazi već više od 20 000 godina i da je tu preživjela poslednje ledeno doba. Iako je zdravi seljački razum, kakav je moj( a imam i dokaz jer sam neke opservacije koje su se pokazale tačno, bilježio po raznim forumima) sumnjao u to, moj i slični glasovi su bili usamljeni u navali vike, galame i mentalnog onanisanja bulumente internetskih ali i akademskih sveznalica po glavama skeptika. Odmah su krenuele tirade raznih stručnjaka iz Sarajeva i Zagreba, koji su, naravno kako je to običaj ovdje, odmah prigrlili tu I2a i proglasili je izvorno bošnjačkom, odnosno hrvatskom. Kako Srbi u usvajanju novih trendova i tehnologija ipak pomalo zaostaju za svojim zapadnim susjedima, oni su i dalje nastavili da guslaju o srpskom caru Ninu Belovu i o tome da su Island Srbi naselili kad i ostalu Skandinaviju. Onaj nesrećni zgubidan, sarajevski istoričar Imamović već je počeo da govori o bošnjačkim kovnicama novca iz željeznog doba. Bošnjaci su najednom postal Iliri (Bošnjačke elite često lutaju u identitetskim pitanjima. Još onomad, u pismu Adolfu Hitleru predstavljali su se kao Goti) Primorac iz Zagreba, Srbe je nazivao vlasima, iako su Turci i plemenite hrvatske Kačiće isto tretirali kao vlahe. Hrvati su naravno bili ratničko iransko pleme, koje je pokorilo mnogo brojnije i kulturno naprednije starosjedioce i nametlo im gle čuda,svoj jezik i kulturu, koja je slovenska! Pomama je došla i do Makedonije, gdje su veseli Makedonci sebe proglasili direktnim potomcima Aleksandra Velikog i njegovih ortaka. Bio je to šlag na tortu starih težnji da se ne bude pripadnik slovenskih naroda, što svakako ima veze i sa otporom prema srpskoj istorijskoj dominaciji i kohezivnosti među južnim Slovenima. Kada bi nekog od tih stručnjaka stidljivo upitao kako to da pripadnika haplogrupe ima na desetine miliona u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini…dobio bih odgovor, da je procentualno najveći broj na Balkanu i da to dokazuje da je ovo izvorište tih iseljenika po istočnoj Evropi. A kad bih mu skrenuo pažnju da je haplogrupa R1b procentualno još dominantnija u zapadnoj Evropi, a niko ne osporava da joj je porijeklo otamo iz ruskih stepa, dobio bi etiketu četnika i bivao počašćen citiranjem, one iz konteksta istrgnute misli Dobrice Čosiča( namjerno sve tvrdo č) o Srbima koji genetski lažu.

A Srbi? Šta su oni bili? Prema stručnjacima iz Sarajeva i Zagreba, uglavnom turska kopilad i nekakvi vlasi koje je srbizovala SPC. A prema onim Srbima deretićevske provinencije, Srbi su bili so i temeljni kamen većine svjetskih naroda, pa i američkih indijanaca. Dokaz za Indijance? Pa očigledan? Ima li u Vašingtonu rijeka Potomak? Ima! Pa eto vidiš, srpska riječ!

A onda su genetska istraživanja uznapredovala! Tada se desilo ono što sam zlurado priželjkivao. Pjevcima iz Sarajeva i Zagreba koji su rano kukurikali, po starom dobrom domaćinskom običaju, zavrnuta je šija. Ispade dobro da su Srbi kasnili, jer se u vremenu tih opsjednutosti autohtonim teorijama, polako razvijao otvoreni Srpski DNK projekat koji je pokrenula grupa entuzijasta. ( Simptomatično je da su Hrvati i Bošnjaci rijetki narodi u Evropi koji nemaju svoj DNK projekat. Istina Bošnjaci Sandžaka imaju, ali oni se furaju da su Turci i ne zamaraju se autohtonističkim naklapanjima. Takođe vjeruju u postojanje haplogrupa ali ih striktno vezuju na Nojevo potomstvo, pa tako, čini mi se Jafet je bio prvi I2a. Takođe ne vjeruju u starost haplogrupa, jer je valjda svijet nastao prije nekih 6-7 hiljada godina).

Genetičari su dokazali da kad kažeš I2a, otprilike ništa nisi rekao. Ta haplogrupa je prilično stara i ima desetina grana i podgrana. Uglavnom većina nosilaca haplogrupe I2a na Balkanu imala je zajedničkog pretka prije otprilike 1900 godina, koji je živio negdje u istočnoj Evropi. Mnogi su se pitali, kako sad to. Pa lijepo! Od istog toga prapradede, tri četvrtine potomaka, ili njih desetine miliona živi u Ukrajini, Rusiji, Poljskoj, Češkoj… Tamo su i veće varijacije ove haplogrupe što govori u prilog teoriji da je većina stanovnika slovenskih balkanskih država ipak vuče svoje korijene iza Karpata i da su ovamo doplehali u seobi naroda u stoljeću sedmom.A tamo kuda nije bilo slovenskih protutnjvanja, nema ni naše grane haplogrupe I2a. Ovim nisu začepljena usta Jovanu Deretiću i ostalim srpskim autohtonim vampirima koji povremeno ustaju iz groba i prkose zdravom razumu, ali jeste im proboden glogov kolac kroz mrtvački sanduk njihovih suludih teorija.

Šta to znači za nas? Otprilike ništa i svašta! Haplogrupe su starije ne samo od nacija nego i od proto predačkih naroda od koji su nacije nastale. Ali moram biti malo zlurad i politički nekorektan. Haplogrupa I2a najveću koncentraciju i procenat bilježi na teritorijama Porfirogenitovih srpskih arhontija. Kod Srba, od bugarske granice do Ravnih Kotara bilježi iste procente, dok kod Hrvata koncentracije ove haplogrupe dramatično opada ka zapadu, a kod Bošnjaka u Sandžaku bilježi mizerne procente.

Kakav zaključak izvlačite? Ja vrlo sličan onom kad pogledam kartu orginalnih govornika takozvanog “Zajedničkog jezika” koja neobično podsjeća na kartu Republike Srpske i nekadašnje Republike Srpske Krajine.

P.S
Nedavno je urađena analiza starih kostiju Vinčanske i Starčevačke praistorijske kulture. Današnji Srbi zaista imaju genetske veze sa njima. Ali otprilike isto koliko i sa američkim starosjediocima. Poneko od Vinčanaca ostavio je svoje gene u modernim Srbima, ali je i pokoji emigrant iz Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije,Like sigurno zaskočio poneku Indijanku. Znači ništa od vinčanskog pisma i srpskog kalendara koji je u stvari vizantijski, ali kome ćeš ti to dokazati.

Rade Likić

Od prvog dana publicista i saradnik internet magazina "Moja Hercegovina". Prepoznatljiv po serijalu tekstova o migracijama Hercegovaca u SAD i njihovoj ulozi u tamošnjem društvu.

1 Share
1 Share
Copy link