Početna  /  Putin osudio napad na Siriju: Agresija na suverenu zemlju
Svijet Vijesti

Putin osudio napad na Siriju: Agresija na suverenu zemlju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin osudio je američki napad na Siriju i dodao da je to agresija na jednu suverenu državu i kršenje međunarodnog prava, saopštio je Kremlj.

Foto: Sputnik
Foto: Sputnik

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika, rekao je da Putin smatra da je napad pokušaj da se skrene pažnja međunarodne zajednice s velikog broja civilnih žrtava u operaciji međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Iraku, prenjela je ruska agencija Tass.

Američkim napadom na Siriju vjerovatno je okončana saradnja Rusije i SAD u Siriji, izjavio je jutros jedan visoki ruski zvaničnik.

Predsedavajući Komiteta za inostrane poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev naveo je na Fejsbuku da je saradnja okončana, dodajući da se “nije čak ni rodila”.

Kosačev je ocijenio da je to “šteta”, sugerišući da je Pentagon izvršio pritisak na predsednika Donalda Trampa.

Kako je naveo, dok ruske krstareće rakete “gađaju teroriste, američke rakete gađaju snage sirijske vlade koje predvode borbu protiv terorista”.

SAD su rano jutros po naređenju predsjednika Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa, kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

Izrael zadovoljan – “poruka i za Teheran i Pjongjang”

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua izdao je rano jutros saopštenje u kome se pohvaljuju udari SAD na Siriju, uz ocjenu da je Donald Tramp time poslao snažnu poruku da se upotreba i širenje nuklearnog oružja neće tolerisati.

U saopštenju se dodaje da se Izrael nada da će se Trampova snažna poruka protiv Asadovog režima čuti, ne samo u Damasku, već, takođe, u Teheranu i Pjongangu, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski ambasador u UN je kasnije ponovio da su SAD poslale “značajnu poruku” regionu i šire napadom na sirijsku vojnu bazu, javlja agencija Asošijeted pres.

Danon je za izraelski TV Kanal 10 rekao da je “to bila moralna odluka koja je isporučila trostruku poruku”.

Sirijcima je poručeno da prestanu da koriste hemijsko oružje, a upozoreni su i Iran i Severna Koreja. Kako je rekao izraelski ambasador, takođe je saopšteno međunarodnoj zajednici da “ako UN nisu sposobne da djeluju u ovakvim situacijama”, da će oni “predvoditi”.

Izraelska vojska je saopštila da je bila obavještena prije udara.

Saudijska Arabija pohvalila napad

Saudijska Arabija je pohvalila, kako je navedeno, “hrabru odluku” američkog predsjednika Donalda Trampa, da izvede raketni napad na Siriju, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u toj zemlji.

U saopštenju koje je prenijela državna novinska agencija, za napad hemijskim oružjem okrivljena je vlada sirijskog predsednika Bašara Asada. Saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Trampov raketni napad pravi odgovor na “zločine tog režima prema svom narodu u svjetlu neuspjeha međunarodne zajednice da to zaustavi”.

Saudijska Arabija je dugogodišnji protivnik Bašara al Asada i podržavava pobunjenike koji se bore protiv njega.

0 Shares
0 Shares
Copy link