Početna  /  Puštena boja u ponore Popovog polja zbog utvrđivanja veza s Hutovim blatom
Hercegovina

Puštena boja u ponore Popovog polja zbog utvrđivanja veza s Hutovim blatom

MOSTAR – Privremenim obustavljanjem rada hidroelektrane Čapljina, te otvaranjem zatvarača u koritu Trebišnjice i upuštanjem vode u ponor Doljašnica u Popovom polju, Elektroprivreda HZ HB omogućila je Svjetskoj fondaciji za prirodu (World wildlife fund/WWF) upuštanje biorazgradljivog obilježivača, kako bi se utvrdile podzemne veze ponora Popovog polja i močvara Hutovog blata.

Biorazgradivi obilježivač u ponoru Doljašinca
Biorazgradivi obilježivač u ponoru Doljašinca

„Radi se o potpuno bezopasnoj boji za biljni i životinjski svijet, zapravo se tako obojena voda može i piti. Sljedećih 14 dana zaposlenici Parka prirode uzimaće dvaput dnevno uzorke vode na izvorima Hutovog blata, koji će se analizirati u laboratoriji u Trebinju. Analizom koncentracije boje u uzorcima potvrdiće se ili opovrgnuti da li postoje podzemne veze po kojima voda iz Popovog polja dolazi do močvara Hutovog blata,“ rekao je Zoran Mateljak, voditelj kancelarije WWF u BiH.

„Utvrđivanjem podzemnih veza želimo potvrditi da je loše stanje ekosistema u Hutovom blatu posljedica izgradnje i rada hidroenergetskog sistema na rijeci Trebišnjici. Zbog preusmjeravanja voda za hidroenergetske potrebe dolazi do manjeg doticaja vode što je dovelo do zamuljivanja, te se dno močvara u posljednjih 30 godina podiglo za jedan metar. To je imalo drastične posljedice na sav raznoliki živi svijet u Parku prirode, te je potrebno taj proces zaustaviti ukoliko ne želimo potpuno izgubiti Hutovo blato“, dodao je Nikola Zovko, direktor J.P. Hutovo blato.

Pored toga što su središta biološke raznolikosti, močvarna područja pružaju brojne usluge ekosistema, uključujući zaštitu od poplava, pročišćavanje voda, skladištenje CO2 kao i brojne kulturološke usluge.

hutovo_blato1
Uzimanje uzoraka voda Hutovog blata

Zbog velikog ekološkog značaja i iznimne biološke raznolikosti WWF je prepoznao Hutovo blato kao jedno od prioritetnih staništa u BiH i široj regiji Dinarskog luka i njegova zaštita je za WWF od najvećeg interesa. Hidroenergetska infrastruktura, sve intenzivniji krivolov i nepostojanje stvarne zaštite područja zbog nedostatnog finansiranja čuvarske službe, prouzrokovalo je da se u posljednjih 35 godina broj ukupno registrovanih ptica smanjio za 31% dok endemske riblje vrste nestaju. Ako se dosadašnji odnos prema Hutovom blatu nastavi, najvrednijem močvarnom ekosistemu u BiH prijeti potpuni nestanak u narednih 35 godina.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet miliona pristalica i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljine prirodne okoline, te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost, te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovišući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

0 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • У ствари покушавају зауставити свако напредовање Источне Херцеговине.
    Одавно су они бацили око на Дабар -Хоризонте, сад смијета и ХЕ Требиње.
    Шкуторија би да се само она развија, а ми наше ријеке да не користимо за наше добро.
    Наша земља, наше ријеке, наше шуме, наше планине, МИ смо господари својега.

Copy link
Powered by Social Snap