Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Puškov: Srbija je za Putina prioritet

  Podijeli:

  Ruski predsednik Vladimir Putin Srbiju smatra za prioritetnu državu spoljne politike Moskve, kaže Alek­sej Puškov.

  puskov_aleksej_tanjug
  Alek­sej Puškov (FOTO: Tanjug)

  U intervjuu beogradskoj “Politici” predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Držav­ne du­me Alek­sej Puškov rekao je da Rusija ima poseban odnos prema Srbiji.

  “Rusija ima poseban odnos prema Srbiji… Kada se Srbija obraća Rusiji za određena pitanja koja su za nju veoma važna, ne pamtim da je Rusija, od kada je Putin na vlasti, odbila da pruži podršku”, rekao je Puškov.

  U prilog tome naveo je primer “britanske antisrpske rezolucije” o genocidu u Srebrenici koja je blokirana u Savetu bezbednosti UN, jer se “takve stvari rade samo za prioritetnu državu”.

  Puškov je, u intervju Politici, istakao da je je Moskva zahvalna Beogradu, jer je “Srbija praktično jedina evropska država koje je odbila da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije”.

  On je dodao da neuspela izolacije Rusije stvara uslove za produbljavanje srpsko-ruskih odnosa.

  Šef Komiteta za međunarodne odnose ruske Državne dume, koji je prošle nedelje u Beogradu predstavio svoju novu knjigu na srpskom jeziku, naveo je da Rusija za razliku od SAD ne namerava da bilo kome diktira uslove.

  “Mi (Moskva) ne možemo ni da odobrimo niti da osudimo vaše kretanje ka EU. To je vaša stvar. Ono što bismo mi više voleli jeste da imamo posla sa samostalnom državom, a ne da u razgovoru sa vama moramo da čekamo odobrenje ”odozgo””, primetio je Puškov.

  On je zaključio da mu se čini da postoji mit iz 90-tih godina prošlog veka o “članstvu u EU”, jer je EU, kako je naglasio, postala mnogo slabija i ima mnogo problema.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI