Početna  /  Pupovac: Srbi nisu nikakve životinje koje treba štititi
Hrvatska

Pupovac: Srbi nisu nikakve životinje koje treba štititi

Poslanik u Hrvatskom saboru iz Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da Srbi u Hrvatskoj nisu medvedi, niti bilo koja druga vrsta životinja kojoj je potrebna zaštita.

Milorad Pupovac (FOTO: Tanjug)
Milorad Pupovac (FOTO: Tanjug)

Pupovac je komentarisao za N1 izjavu predsednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivana Zvonimira Čička koji je rekao da su Srbi u Hrvatskoj zaštićeni kao polarni medvedi.

“U nekim sferama i glavama nikako da to prođe, ali Srbi u Hrvatskoj sasvim sigurno niti su polarni medvedi, niti su lički medvedi, niti su bilo koja druga vrsta životinja koja treba zaštitu”, rekao je Pupovac o izjavi Čička.

“U tom smislu ne samo da ne uživamo zaštitu, nego je i ne tražimo”, rekao je Pupovac i dodao kako Srbi u Hrvatskoj očekuju ravnopravni građani status, status priznatih manjinskih prava. “I očekujemo da ima manje onih koji smatraju da je srpsko pitanje u Hrvatskoj rešeno”, dodao je.

“Uprkos uverenju i nastojanju nekih da ga reše (pitanje srpske manjine) upravo po modelu polarnih medveda, i uprkos globalnom zagrevanju koje im preti, u Hrvatskoj mentalna, emocionalna, i politička analiza traju dovoljno dugo”, rekao je Pupovac.

Na pitanje je li uloga političara najznačajnija u rešavanju problema eventualne nejednakosti Srba u Hrvatskoj, i na konstataciju da političari često dolaze na fudbalske utakmice na kojima se skandira “Ubij Srbina!”, umesto da s njih barem simbolično odu, Pupovac odgovara:

“Budući da je Čičak zaštitnik Dinama i njegovog predsednika Uprave, i da je juče primio povelje Republike od strane predsednice koja do sad nije imala problema sa skandiranjima na Dinamovim stadionima, kao što nisu imali ni mnogi drugi, onda nas ne čudi što se to skandiranje nastavlja, i što za sada nema izgleda da će stati. Jer niti se predstavnici države odlučuju u takvim trenucima napustiti stadione, niti se javne televizije, uprkos zakonskoj obavezi i zaključcima u Saboru, odlučuju na prekide emitovanja. Naprotiv, određenim komentarima nastoje da prikriju i umanje razmere govora mržnje, i  poruke i pozive na nasilje koji se mogu čuti na našim stadionima”, rekao je Pupovac.

0 Shares
0 Shares
Copy link